Startpagina Milieu

Groen veroordeelt ‘chantage’ door Ineos

Oppositiepartij Groen dringt aan op een vervroegde commissiezitting waarin de Vlaamse regering tekst en uitleg komt geven over het Ineos-dossier. Volgens Groen-fractieleidster Mieke Schauvliege is er sprake van ‘chantage’ door het chemiebedrijf.

Leestijd : 2 min

Sinds de recente uitspraak van de Raad voor Vergunningsbetwistingen over de ethaankraker van Ineos is er veel te doen over de plannen van de chemiereus en over de (financiële) afspraken met de overheden, met name de Vlaamse overheid. Zo liet Ineos-topman Jim Ratcliffe na een overleg met de Vlaamse en federale regering verstaan dat hij de plannen voor de ethaankraker wil doorzetten, maar volgens De Tijd wil hij wel binnen de 4 maanden een vergunning op zak hebben.

Daarnaast is er de kwestie van de waarborg van 500 miljoen euro die de Vlaamse overheid voorziet via Gigarant. Wat zijn de mogelijke risico's van die waarborg? Volgens oppositiepartij Groen ‘chanteert’ Ineos de Vlaamse regering.

Eén miljardenbedrijf tegenover de landbouw

"Met de afspraken over de waarborg heeft de regering-Jambon zelf het mes aangereikt dat Ineos de regering nu op de keel zet. De risico's die de regering neemt, blijven alleen maar toenemen en getuigen van complete roekeloosheid", zegt Schauvliege.

"Alles wordt in stelling gebracht om één miljardenbedrijf van dienst te zijn. En dat terwijl landbouwers al jaren in onzekerheid leven door de aanhoudende stikstofcrisis en de natuur verder verstikt. Maar een miljardair hoeft maar op de koffie te gaan bij de Vlaamse regering en wordt op zijn wenken bediend", zegt de Groen-politica.

Vervroegde commissiezitting

Schauvliege wil niet tot september wachten om meer tekst en uitleg te krijgen en dringt daarom aan op een vervroegde commissiezitting. "Wij willen op korte termijn duidelijkheid van de betrokken ministers. Hoe ver hebben ze zich in de nesten gewerkt, wat hebben zij allemaal beloofd en hoe ver kan Ineos de chantage drijven?", wil Schauvliege weten.

Het Britse chemiebedrijf Ineos verklaarde op 1 augustus dat het streeft naar ‘een zo kort mogelijke termijn’ voor de nieuwe vergunning van Project One in het Antwerpse havengebied. Volgens De Tijd zou topman Jim Ratcliffe binnen 4 maanden de vergunning op zak willen hebben. Een concrete deadline kan Ineos niet officieel bevestigen. Het is wel duidelijk dat de stilstand grote gevolgen heeft voor de kostprijs en de voortgang van het Ineos-project.

Twee pistes

Momenteel lijken er 2 pistes open te liggen: de nieuwe vergunning koppelen aan nieuw milieuonderzoek door het bedrijf zelf of een stikstofdecreet in het Vlaams parlement. De Vlaamse regering zou een half jaar hebben om een vernieuwde vergunningsaanvraag klaar te stomen.

Belga

Lees ook in Milieu

Demir maakt van water politiek breekpunt

Milieu Na de zware overstromingen in Voeren en wateroverlast elders in Vlaanderen, roept Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) haar collega-beleidsmakers op om ‘eindelijk de ernst van de problematiek van wateroverlast in te zien’. Ze roept op om het investeringsritme voor de Blue Deal en klimaatadaptatie te verhogen in de volgende bestuursperiode.
Meer artikelen bekijken