Startpagina Bedrijfsnieuws

Syngenta’s InterraScan beschikbaar in Nederland en België

Het was in 2022 al dat Syngenta de InterraScan onthulde. Deze service zorgt ervoor dat de bodem in kaart kan worden gebracht met de hoogste resolutie, en dat met een heel gamma aan parameters. Sinds augustus is het beschikbaar voor telers in Nederland en België.

Leestijd : 4 min

De landbouwer ondervindt heel wat uitdagingen. Heel het stikstofdebat is er daar zeker één van. Echter, Syngenta heeft als doel de landbouwer te ondersteunen in de veranderingen die ondergaan. “We willen de landbouwer helpen om over te stappen naar een duurzamere landbouwpraktijk waarbij de bodemgezondheid centraal staat, want dat is moeilijk in een tijd met stijgende kosten. Gerichte toepassingen zijn daarbij belangrijk, met inzet van precisielandbouw”, vertelt Gerry Rijkers, hoofd marketing van de Benelux.

De InterraScan van Syngenta, waarvan het bestaan bekend werd in 2022, brengt zeer nauwkeurig de bodem in kaart waardoor telers eenvoudig, beter onderbouwde beslissingen kunnen nemen voor een gerichter gebruik van inputs. Dan kan het gaan van zaad, tot gewasbeschermingsmiddelen, kalk en meststoffen.

Sinds 1 augustus is de nieuwe InterraScan-service van Syngenta beschikbaar voor telers in Nederland en België.

27 informatielagen

Deze innovatieve dienst brengt de bodem in kaart in hoge resolutie voor maximaal 27 informatielagen. De kracht van InterraScan ligt in het vermogen om de textuur, het nutriëntengehalte en het koolstofgehalte van de bodem nauwkeurig in beeld te brengen. “Enkel de structuur kan men niet meten, dus met de scan wordt de bodemverdichting niet in kaart gebracht”, aldus New Farming Technology Agronomy specialist Aron Bom. Door middel van meer dan 800 referentiepunten per ha, zijn de taakkaarten die met de InterraScan worden gemaakt enorm nauwkeurig.

Het scanproces zelf is niet-invasief, waardoor het niet wordt beïnvloed door bodemvochtigheid, verdichting, bedekking of teeltomstandigheden.
Het scanproces zelf is niet-invasief, waardoor het niet wordt beïnvloed door bodemvochtigheid, verdichting, bedekking of teeltomstandigheden. - Foto: Syngenta

“Je kunt belangrijke plantenvoedingsstoffen, pH, bodemtextuur, organische stof, koolstof en kationenuitwisselingscapaciteit in de gaten houden, evenals hoogte en voor planten beschikbaar water”, geeft hij nog mee.

Dit alles stelt telers in staat om de voeding en koolstofvastlegging te optimaliseren. Het scanproces zelf is niet-invasief, waardoor het niet wordt beïnvloed door bodemvochtigheid, verdichting, bedekking of teeltomstandigheden. De service werkt daarom effectief onder een breed scala aan omstandigheden.

Meer precisie, hogere productiviteit

Johan de Dobbelaere, Hoofd Verkoop België & Vlaamse boer: "Op mijn bedrijf heb ik altijd gezocht naar manieren om de gezondheid en productiviteit van mijn land te maximaliseren en tegelijkertijd mijn ecologische voetafdruk te minimaliseren. Ik werk voor Syngenta en maak deel uit van de InterraScan pilot. Met InterraScan kan ik de conditie van mijn velden nauwlettend in de gaten houden, zodat ik snel kan reageren op veranderingen en proactieve beslissingen kan nemen. Deze service betekent minder giswerk, meer precisie en een hogere productiviteit, terwijl ik duurzaam werk."

InterraScan biedt telers direct economische waarde en is een potentiële langetermijnoplossing om de CO2-uitstoot te verminderen en klimaatverandering tegen te gaan door middel van regeneratieve landbouwpraktijken.

Verzamelen, verwerken en analyseren van velddata

Om data te verzamelen wordt eerst het veld gescand. “Dat gebeurt vrij snel. Op 1 à 2 uur tijd kan je 10 ha met de auto scannen. Dat kan in alle omstandigheden, behalve als het regent”  , aldus Bom. Het scannen gebeurt met de SoilOptix scanner en een sensor die op het verzamelvoertuig is gemonteerd. Erna worden grondmonsters genomen op punten rond de boerderij, namelijk minimaal 4 stalen per veld en op een diepte tussen 15 en 30 cm. In een bodemlab worden de gegevens geanalyseerd, die in 27 informatielagen worden gegoten.

Op het digitale platform van de InterraScan hebben telers toegang tot een uniek gedetailleerde bodemeigenschappenkaart, waaronder die van talrijke macro- en micronutriënten, en de bodemstructuur. Dit stelt hen in staat om eenvoudig variabele doseerkaarten te genereren voor hun toepassingen. De doseerkaarten zijn leesbaar voor taakkaart gestuurde machines. 

In Nederland en België

In Nederland wordt InterraScan in eerste instantie aangeboden via een beperkt aantal distributiebedrijven. In België kunnen telers zich direct aanmelden voor een scan. Landbouwers hebben de keuze tussen 3 opties. Met de Standard + OM heeft de landbouwer toegang tot taakkaarten met 12 lagen, waaronder informatie rond macronutriënten, textuur, organische stof en waterbeschikbaarheid voor de plant. Bij de Premiumversie krijg extra informatie rond diverse micronutriënten, en zijn 22 lagen mogelijk. Ten slotte krijg je met de optie Premium Koolstof toegang tot 27 lagen. De landbouwer krijgt hierbovenop nog informatie rond het totaal koolstofgehalte en het actief koolstofgehalte.

“Met het Standaard pakket kom je als landbouwer al ver, sommige groentetelers hebben dan weer meer aan het Premium-pakket. We adviseren de landbouwers wat er het beste past bij hun bedrijf, daarnaast kunnen ze ook voor aangepaste begeleiding kiezen. Er is voor ieder, en voor elk perceel, wat wils!”

Voor meer informatie zie www.interrascan.be.

Marlies Vleugels

Lees ook in Bedrijfsnieuws

Meer artikelen bekijken