Startpagina Bedrijfsnieuws

Digitaal wijngaardmanagement in een app

De Vineyard Cloud-toepassing is – zoals de naam al doet vermoeden – speciaal ontwikkeld voor wijnbouwers. Zowel Christoph Siebert als andere wijnbouwers in de streek gebruiken het om de werkzaamheden in de percelen vlot te doen verlopen.

Leestijd : 3 min

Duurzaamheid zit ook in het gebruik van nieuwe technologieën. Christoph Siebert is sinds 2022 testoperator voor de Vineyard Cloud. Het is ontwikkeld in de Palts, midden in het op een na grootste wijnbouwgebied van Duitsland. De software is ontworpen om wijnmakers te helpen bij het plannen van alle taken, om deze automatisch te documenteren en ze later te evalueren. Dit kan van overal; zowel thuis, onderweg als in de wijngaard. Het op GIS (geografisch informatiesysteem) gebaseerde procesbeheer (beschikbaar voor Android en iOS) is bijzonder sterk op het gebied van routeoptimalisatie, de koppeling met intelligente spuitsystemen en de wetgeving rond meststoffen.

Momenteel gebruikt de familie het basisprogramma, en dat vooral voor het organiseren van de bedrijfsvoering. In de omschakelingsfase van gangbare naar biologische landbouw komt de digitale ondersteuning goed van pas. De familie is bovendien niet de enige. In Grünstadt werken al 7 grotere wijnhuizen met Vineyard Cloud, want ook de interesse van kleinere wijnhuizen is gewekt.

Naar de eisen van de wijnbouwer

Christoph Siebert werkt nauw samen met Fabian Bartmann, de RWZ-specialist voor Vineyard Cloud. Raiffeisen Waren-Zentrale Rhein-Main eG (RWZ) heeft via haar dochteronderneming Raiffeisen Ventures GmbH een belang in het bedrijf Vineyard Cloud GmbH en speelde een sleutelrol bij de ontwikkeling van de software, die is afgestemd op de wijnbouw.

"Bij vele van onze klanten vroegen we wat een handige digitale oplossing voor een wijnmakerij zou moeten kunnen", legt Fabian Bartmann uit. “De geformuleerde eisen hebben we vervolgens doorgegeven aan de softwareontwikkelaars. Nu komt het eropaan om de praktische tool in het veld te brengen.” RWZ raadt Vineyard Cloud aan voor bedrijven groter dan ongeveer 15 ha.

Zelf of met begeleiding

De wijnboer kan de veldindex regel voor regel zelf importeren met zijn geodata of handmatig. RWZ biedt deze eerste stap echter ook aan als een complete service. Dat wil zeggen dat het de klant vanaf dag één begeleidt met advies voor de digitale toekomst. Nadat de gegevens geweten zijn, kunnen alle komende werkzaamheden tot in het kleinste detail worden gepland, georganiseerd en gedocumenteerd.

Voordeel voor manager als werknemer

Voor de plantmanager heeft dit als groot voordeel dat hij vanop zijn computer werktaken kan opstellen voor de medewerkers. Zodra een taak is aangemaakt en aan een medewerker is toegewezen, wordt deze in realtime via tablet of smartphone naar de betreffende medewerker verzonden en bij succesvolle uitvoering automatisch als voltooid weergegeven. Zo houdt de plantmanager een overzicht van de lopende (en afgeronde) werkzaamheden bij en kan hij deze coördineren.

Voor de medewerkers is er dan weer het voordeel dat de werktaken gestructureerd zijn, waardoor die duidelijk en begrijpelijk zijn. Het geeft de medewerkers bovendien de zekerheid dat ze altijd en overal de juiste werkzaamheden uitvoeren. Het foutenpercentage wordt met andere woorden verlaagd. Op piekmomenten zorgt dit dus voor minder stress voor alle betrokkenen. Ook detecteert de software of er mogelijk rijen of stroken zijn vergeten. Als de werken goed zijn uitgevoerd, leidt dit tot kostenbesparingen.

Tractoren met gps en tablets

Voor Vineyard Cloud is er bovendien geen dure interne IT- of netwerkapparatuur vereist. “Alles wat het landbouwbedrijf nodig heeft, is een tractor met gps. Voor de overige tractoren is een tablet voldoende”, klinkt het. Alle apparatuur kan ook worden opgeslagen in Vineyard Cloud en de taken die worden toegewezen. Op deze manier kunnen alle machines het meest efficiënt benut worden.

De software bewaakt de volledige bemestingsplanning voor de boerderij, startend van de bodemsamples. Voor terugkerend werk is Vineyard Cloud zeker nuttig. Dat wordt automatisch aangemaakt en ook gemonitord via het systeem. Dat geldt ook voor taken in de gewasbescherming. Alle gewasbeschermingshandelingen worden gedocumenteerd in het spuitdagboek. “Voor mij is het heel erg praktisch”, vertelt Christoph nog. “Ik moet maar op ‘start’ drukken en er wordt zelfs automatisch gesproeid. Er is zelfs geen expertise nodig. De werknemers moeten enkel nog rijden.”

Privacy

Op het vlak van privacy is de manager en het landbouwbedrijf goed beschermd. Alleen die heeft de beveiligde toegang tot de gegevens die in de cloud zijn opgeslagen. Mochten er toch vragen of toepassingsproblemen ontstaan, dan kan de Vineyard Cloud-gebruiker toegangsrechten verlenen voor ondersteuning.

Marlies Vleugels

Lees ook in Bedrijfsnieuws

Meer artikelen bekijken