Startpagina Akkerbouw

Aandacht voor het inzaaien van vanggewassen

Alhoewel de bieten nog lang niet van het veld zijn, wijst het Bieteninstituut (KBIVB) op het belang van vanggewassen. Ze zijn niet alleen verplicht maar ze hebben een goed effect op de bodem.

Leestijd : 2 min

Het einde van de graanoogst nadert en daarmee komt ook de verspreiding van organische meststoffen en het inzaaien van de vanggewassen in de kijker. De vanggewassen zijn belangrijk om de bodemstructuur te behouden, de stikstof te fixeren en, als nodig, de bodem te saneren zoals bijvoorbeeld van bietcystenematoden.

Het is belangrijk om de stikstof, gemineraliseerd uit de organische meststoffen, door de inzaai van de groenbedekker op te nemen. Deze zal in de volgteelt kunnen vrijkomen. Mengsels met vlinderbloemigen (zie ook de links hieronder) kunnen in de volgteelt ± 10 eenheden stikstof extra vrijmaken.

Het zaaien van een vanggewas kan worden uitgevoerd na het ontstoppelen (gevolg door winter- of lenteploeg) of na een diepere (niet-kerende) doorgang. Deze verschillende methoden zullen het waterbeheer van het perceel beïnvloeden.

Bekijk wat nodig is op jouw bedrijf

Aangezien de wetgeving aangepast werd zowel voor het GLB (1 januari 2023) als voor de nitraatrichtlijn, raadt het KBIVB aan om na te kijken wat er op jouw veld gedaan moet worden.

Ter herinnering en afhankelijk van jouw hoofdteelt geldt de volgende basisregel: op minstens 80% van het totale landbouwareaal van je bedrijf moeten maatregelen genomen worden om de bodem te bedekken, die je minstens tot en met 31 januari aanhoudt.

Op de volgende websites vind je de nodige informatie:

Conditionaliteit minimale bodembedekking (GLMC6)

• de verplichtingen van het inzaaien van vanggewassen vind je: Verplichting tot het inzaaien van vanggewassen | Vlaamse Landmaatschappij (vlm.be)

• de conditionaliteiten vind je op de website van de Vlaamse overheid: Conditionaliteit 2023-2027 | Landbouw en Visserij (vlaanderen.be).

KBIVB/AV

Lees ook in Akkerbouw

Sorghum heeft potentieel in een ruwvoederrantsoen

Akkerbouw Sorghum kan een monocultuur van maïs of gras doorbreken en heeft veel potentieel voor het inpassen in een ruwvoederrantsoen. Het Project Farmers’ Benefits ging aan de slag met deze nieuwe teelt en onderzocht het potentieel ervan voor Vlaamse landbouwers.
Meer artikelen bekijken