Startpagina Paarden

Showteam De Brabander groeit vanuit fokkerij De Molenput

Naar jaarlijkse traditie was er op 8 en 9 juli laatstleden de 25e editie van de alom bekende trekpaardenhappening in de Schoonstraat te Evergem (Belsele) op de terreinen van de trekpaardenfamilie De Brabander. Marnix de Brabander – bijgestaan door zijn echtgenote Christine – vertelt nog altijd vol fierheid hoe alles begon met het alom bekende showteam met de eigen gefokte paardenstapel.

Leestijd : 4 min

Een sprekende foto van Marnix in zijn jonge jaren, gezeten op hun eerste gegareelde merrie, hangt in de huiskamer. Christine vertelt met pretoogjes hoe dit paard op een najaarsavond na de beruchte jaarmarkt te Sint-Lievens-Houtem op kousenvoeten hun erf betrad – een gemengd landbouwbedrijf met melkkoeien en opfok van leghennen, en dit na een paar jaar paardloos te hebben geboerd.

Start van de fokkerij De Molenput

Marrnix is een boerenzoon een deed vele jaren het werk met trekpaarden. Zoals bij velen werden de paarden echter verdrongen door de tractor. Een tijd later kwam bij Marnix de trekpaardmicrobe opnieuw de kop opsteken en hij kreeg van zijn vrouw het voordeel van de twijfel om te beginnen fokken. Alle begin is moeilijk: de start verliep niet zo vlot. Marnix verkocht het paard en kon in 1988 2 merries aanschaffen bij de toen zeer bekende stal van ‘t Keerkenhof bij Theo Vermeulen, namelijk Mona en Astra van ‘t Keerkenhof. In 1994 werd de latere stammoeder van de ‘Molenput’, Berdien van Terzwa, aangekocht bij Dirk Mouton. Deze 3 merries zijn de basis van de nu aanwezige paarden. Na enkele jaren waren er al een tiental merries aanwezig.

De opstart van team De Brabander

Marnix was en is zeer actief te Evergem in allerlei organisaties. Bij het brainstormen over een buurtfeest werden de toen bekende Maaskantruiters uit Limburg gevraagd voor een optreden, maar de vraagprijs kon de kas niet aan. De kinderen Koen, Annelies, Jolien en Katrien en enkele schoolvrienden stelden toen in een paar maanden tijd zelf een show samen op ongezadelde merries en zo kwam een zeer geslaagde eerste editie tot stand. Op het laatste jubileumgebeuren werd die eerste groep ruiters nog eens samen voorgesteld te paard, de ene meer uit de kluiten gewassen dan de ander.

De lont was ontstoken en met voorstellen en ondersteuning van Luc Matton en Marc Van Quickellberghe kwam alles in een stroomversnelling. Ook Willy Naessens zag dat het goed was en sponsorde op slag zadels en tuig voor de shows.

Nationaal en internationaal succes

In 2001 traden ze met succes op tijdens de Nationale Prijskamp van het Belgisch Trekpaard en kort nadien een ganse week tijdens de internationale jumping te Aken. Nadien kwamen de aanvragen vlot binnen voor de paardenshows vanuit binnen- en buitenland.

Ondertussen waren optochten in stoeten en evenementen een regelmatig gebeuren bij de familie De Brabander. Marnix vertelt dat de in de buurt gelegen brouwerij van Jef Van Steenberge van de bieren Augustijn en De Gulden Draak te Ertvelde vroeg om een paardentram te bouwen, getrokken door 2 of 4 trekpaarden, met hem aan het stuur.

Ook verenigingen en politieke partijen vroegen hem om een combinatie met en rond trekpaarden om leden of stemmen te ronselen. Zelfs voor filmopnames worden de paarden met of zonder ruiters gevraagd, zodat ons levend erfgoed bij menig acteur en leek in de belangstelling komt. Voor trouw- en jubileumfeesten staan er 2 verzorgde koetsen klaar met een twee- of vierspan. Voor Marnix is het belangrijk om verder te blijven deelnemen aan prijskampen. Gesteund door Annelies en Katrien volgt hij de uitslagen met de nodige zelfkennis, die soms blijdschap of teleurstelling tot stand brengt.

Het prijskampgebeuren

De paarden van stal ‘De Molenput’ komen door hun vele gebruik soms eens niet in topconditie voor de dag tijdens een concours. Daardoor moesten ze wel eens ontevreden naar huis terugkeren, maar door vol te houden en de nodige lessen te trekken, komen ze meer en meer op de voorgrond. Zo behaalden ze enkele jaren geleden goud op de Nationale kampioenschappen met de loten van 3 merries. Op de internationale te Ijzendijke was het ook bingo, met ditmaal het lot van 4 merries.

Gilles van de Molenput

De familie is ook erg trots op hun hengst ‘Gilles van de Molenput’, die vlot naar Nederland verhuisde en ginds een paar jaar ter dekking stond. Ieder jaar werden er een tiental veulens geboren onder de stalnaam ‘Van de Molenput’, die verscheidene vaders hebben. Marnix heeft zijn eigen kijk op een paard en volgt zijn intuïtie. Zoals ieder fokker weet, is één en één niet altijd 2.

Vaste speaker

Tot slot mogen we zeker een vaste waarde bij de groep De Brabander niet vergeten, namelijk hun vaste speaker Marcel uit Zwalm, die, ondanks zijn hoge leeftijd, kranig en met vaste duidelijke commentaar de shows opluistert.

Een huzarenstuk bij de optredens is de Hongaarse post van zoon Koen, die staande op 2 paarden 2 lange rijen voor zich uitstuurt in draf. Natuurlijk laat vader Marnix zich niet doen en ment gezeten op de bok van een wagen nog een groter aantal rijen en paarden voor hem uit. Ongelofelijk maar waar!

Het gevaar van lange staarten

Zeker het vermelden waard is dat beide heren zeer negatief staan tegenover het ‘langestaartengedoe’ en benadrukken hoe gevaarlijk het kan worden als een paard de truc beet heeft om de leidsels onder de staart te zwiepen en om zelf stuurman te worden.

Uithangbord

We wensen het showteam De Brabander nog vele jaren toe, want op hun manier zijn ze een van de uithangborden van ons levend erfgoed ‘Het Belgische Trekpaard’.

Ides Versyck

Lees ook in Paarden

Paarden op de weide: veel lof maar sterk onderschat

Paarden Voor elke paardenhouder is het je van het als het weideseizoen aanbreekt. Trouwens, wie ziet niet graag grazende paarden in alle vrijheid evolueren op de weide? Er is nochtans een keerzijde aan de medaille: in veel gevallen – gebrek aan weiland indachtig – krijgt het gras de genadeslag alvorens de groei echt van start gaat!
Meer artikelen bekijken