Startpagina Bieten

Bieten: fungicidenbehandeling plannen

Het Koninklijk Belgisch Instituut tot Verbetering van de Biet (KBIVB) meldt dat het vanaf nu belangrijk is om fungicidenbehandelingen te plannen in functie van de verwachte oogstdatum en de rasgevoeligheid.

Leestijd : 1 min

Inzake bladziekten bij boeten nadert het einde van het seizoen. Cercospora werd volgens het KBIVB waargenomen op bijna alle percelen die werden opgevolgd in het waarnemingsnetwerk en 74% van de percelen had ten minste de eerste drempel voor deze bladziekte bereikt.

Meer percelen bereiken tweede drempel

De belangrijkste evolutie die het KBIVB meldt op 24 augustus is het aantal percelen dat de tweede drempel voor cercospora heeft bereikt. Inmiddels hebben 18 percelen de tweede drempel bereikt, tegenover slechts 3 percelen een week eerder. Wat betreft witziekte en roest zijn er weinig nieuwe drempels bereikt en het aantal waarnemingen van ramularia blijft erg laag.

Fungicidenbehandeling plannen

Vanaf nu is het belangrijk om fungicidenbehandelingen te plannen in functie van de verwachte oogstdatum en de rasgevoeligheid. Ter herinnering: zodra een behandeling is toegepast, moeten de wekelijkse waarnemingen na 3 weken worden herhaald. Observeer hiervoor zorgvuldig 50 bladeren die willekeurig uit het veld zijn genomen. Pas als de drempel is bereikt, wordt een behandeling aanbevolen.

Sings 20 augustus worden nieuwe drempels gebruikt voor de 4 belangrijkste ziekten:

• Cercospora of Ramularia : 20% aangetaste bladeren;

• Witziekte of roest : 30% aangetaste bladeren.

Je kan de evolutie van de bladschimmelziekten volgen via deze kaart .

KBIVB

Lees ook in Bieten

Meer artikelen bekijken