Startpagina Veeteelt

Frankrijk wil zelfde dierenwelzijnsnormen voor producten ingevoerd van buiten Europa

De Franse minister van Landbouw en Voedselsoevereiniteit Marc Fesneau roept de Europese Commissie op om bij de herziening van de Europese dierenwelzijnsnormen ervoor te zorgen dat dezelfde normen gelden voor producten van buiten de Europese Unie die hier ingevoerd worden.

Leestijd : 2 min

De Europese Commissie wil in het tweede semester van dit jaar de Europese dierenwelzijnsnormen herbekijken. De Franse minister is verheugd dat er daardoor een gelijkschakeling kan komen inzake dierenwelzijnsnormen tussen de Europese landen onderling.

Frankrijk heeft de voorbije jaren naar eigen zeggen zelf het voortouw genomen inzake dierenwelzijn met een aantal acties inzake het castreren van biggen, het doden van eendagskuikens, de bioveiligheid in de veeteelt en het moderniseren van de slachthuizen.

Wederkerigheid in wetteksten gegoten

Net zo belangrijk voor Fesneau is dat de Franse veehouders bij de herziening niet opnieuw minder goed kunnen concurreren met producenten van buiten de EU. Voor de Franse minister moet het principe van de wederkerigheid gelden inzake dierlijke producten. Die wederkerigheid mag niet vrijblijvend zijn, maar moet in wetteksten gegoten worden. De regels die voor Europese veehouders gelden, moeten ook gelden voor veehouders die exporteren naar Europa.

Als er een Europees dierenwelzijnslabel zou komen voor dierlijke producten, is Frankrijk er voorstander van om dat om vrijwillige basis te organiseren.

Europees observatorium voor dierentransport

Frankrijk heeft een paar eigen accenten voor de onderhandelingen over de herziening van de Europese dierenwelzijnsnormen: een verbod op het doden van eendagshaantjes en een Europees observatorium voor grensoverschrijdend dierentransport. In Vlaanderen heeft minister van Dierenwelzijn Ben Weyts in de nieuwe Codex Dierenwelzijn een aantal bepalingen opgenomen over het doden van eendagskuikens. Hij stelt daar dat een brede uitrol van systemen om het geslacht vroeg genoeg te bepalen in het ei (voordat het kuiken geboren wordt), momenteel nog niet mogelijk is, ook omwille van de economische haalbaarheid.

De Franse minister van Landbouw vraagt ten slotte dat voor elke nieuw opgelegde maatregel een comfortabele overgangsperiode wordt vastgelegd waarin de veehouders de tijd krijgen om zich aan te passen.

Filip Van der Linden

Lees ook in Veeteelt

Michael Gore: “Als het zo doorgaat, glijden we opnieuw af naar een crisis in de vleesveesector”

Vleesvee Het aantal runderslachtingen staat op een historisch laag niveau. We produceren vandaag de dag minder rundvlees dan in 1970 en als je het aan Michael Gore, afgevaardigd bestuurder van de nationale beroepsvereniging voor slachthuizen, uitsnijderijen en groothandels (Febev), vraagt is de bodem nog niet in zicht. “We kunnen deze neerwaartse trend alleen stoppen bij de basis: de boer, alsook de tussenschakels in de vleesproductieketen, moeten een eerlijke prijs ontvangen voor hun product. Dat is de impuls die we nodig hebben om de hele keten draaiende te houden.”
Meer artikelen bekijken