Startpagina Akkerbouw

Bladziekten verdienen extra aandacht

In vele velden is het momenteel dubbel opletten geblazen omwille van de bladziekten. Tijdig behandelen en de behandeling herhalen is de boodschap.

Leestijd : 3 min

In tegenstelling tot de bladziektedruk is de insectendruk matig, zeker voor wat betreft trips en rupsen. Toch dient men op te letten voor luizen en straks ook voor de wortelvlieg in wortel en voor de koolvlieg in spruiten. De witte vlieg blijft in de traditionele probleemregio’s goed onder controle.

Enorme loofgroei in aardappelen

Na een laat plantseizoen en een lange droogteperiode kwamen we vanaf eind juli tot half augustus in zeer wisselvallig weer terecht. Dit zorgde voor een enorme loofgroei. Veel mineralen deden toen explosief hun werk. Deze enorme loofgroei ging gepaard met vele infectiekansen voor phytophthora. Voornoemde combinatie zorgde ervoor dat er een verdunningseffect van de actieve stoffen in een kwetsbaar loof was.

We zien dan ook vele velden met phytophthoravlekken erin. Korte tussentijden met complete schema’s zijn in deze situaties nodig om het onder controle te houden. Controle gebeurt het best door de onderzijde van de vlekken op het blad te beoordelen op de aanwezigheid van het witte schimmelpluis.

Aardappelbladeren dienen aan de 2 zijden beoordeeld te worden om de  plaagaantasting op te volgen.
Aardappelbladeren dienen aan de 2 zijden beoordeeld te worden om de plaagaantasting op te volgen. - Foto: LVC

De maleïnehydrazide-behandeling (Itcan 270 SL, Fazor 60 SG, Crown SL) kon in goede omstandigheden uitgevoerd worden. Indien deze nog niet gebeurde, is ze nu zeker aan de orde. Dit helpt om het kiemproces in de bewaring rustiger te laten verlopen. De loofdoding zal door het latere plantseizoen wat verschoven worden naar eind september in plaats van traditioneel midden september. Met de loofgroei die we kenden, belooft dit geen eenvoudige klus te worden. Meerdere behandelingen met een zeer korte interval (4 dagen) geeft de snelste werking.

Controleren in bieten

In de meeste bietenpercelen werd de schadedrempel van de bladziekte cercospora (5% van de bieten aangetast) voor 20 augustus bereikt. Voor witziekte, roest en ramularia bleef het rustiger

Vele bietenpercelen kregen ondertussen reeds een behandeling. Deze behandelingen werken een drietal weken optimaal. Nu opnieuw controleren is aan de orde, zeker in de gevoelige variëteiten. In meerdere percelen werd zelfs reeds een tweede maal de schadedrempel (nu 20% van de bieten aangetast) bereikt. Ook voor witziekte en roest (30 % van de bieten aangetast) wordt de druk groter.

Herhalen zal dus in deze omstandigheden nodig én winstgevend zijn, zeker voor de latere leveringen.

De nieuwe molecule mefentrifluconazool in de handelsnamen Dynergy en Belanty is erkend aan 1,5 l/ha in suikerbieten en werkzaam tegen alle bladziekten.

Waakzaamheid in bonen

In de teelt van bonen is in de omstandigheden die we nu kennen, waakzaamheid geboden. Begin tijdig de behandeling tegen bladziekten in het stadium bij het begin van de bloei en herhaal deze. Twee behandelingen zijn nodig.

Selder, prei en kolen

Zeker in bladselder, maar ook in knolselder zal men nu korte tussentijden moeten aanhouden om de septoriadruk de baas te kunnen.

Opletten voor de bladziekten papiervlekken en zeker roest in de teelt van prei. Korte tussentijden zijn aan te bevelen. De tripsdruk blijft matig.

De insectendruk in de kolenteelt is matig. Toch dient men op te letten voor luizen en zeker voor de bladziekten valse meeldauw in bloemkool en witziekte en valse meeldauw in spruiten. In sluitkolen vraagt alternaria dan weer de aandacht.

Lieven Van Ceunebroeck

Lees ook in Akkerbouw

Aardappelareaal zou lichtjes stijgen in 2024

Aardappelen Het PCA/Viaverda deed begin april een peiling bij aardappeltelers naar het areaal aardappelen dat zij dit jaar willen uitplanten. De resultaten moeten met de nodige voorzichtigheid geïnterpreteerd worden, maar vooralsnog lijkt een lichte uitbreiding van het areaal zich aan te kondigen.
Meer artikelen bekijken