Startpagina Granen

Herneming graandeal essentieel voor globale voedselzekerheid

De herneming van de deal voor de export van Oekraïens graan is volgens de Turkse minister van Buitenlandse Zaken, Hakan Fidan, essentieel voor de wereldwijde voedselzekerheid en stabiliteit in de regio van de Zwarte Zee.

Leestijd : 1 min

De Oekraïense graandeal werd mee door Ankara onderhandeld en midden juli door Moskou eenzijdig opgeblazen.

“We hebben onze overtuiging herhaald dat de herneming van het akkoord zal toelaten de stabiliteit in de 2 domeinen terug te brengen”, aldus de Turkse minister, tijdens een gezamenlijke persconferentie eerder deze week met zijn Russische ambtsgenoot Sergej Lavrov in Moskou.

Fidan trok naar Rusland om het bezoek van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan voor te bereiden. Volgens Turkse media zal Erdogan op 4 september naar het Russische Sotsji trekken om er met de Russische president Vladimir Poetin te spreken over de herneming van het graanakkoord.

Rusland stapte uit de graandeal, waardoor Oekraïens graan via de Zwarte Zee verscheept kon worden ondanks de oorlog, zolang niet aan zijn voorwaarden werd voldaan. Moskou wil dat de westerse sancties worden versoepeld, zodat het zijn eigen graan ook gemakkelijker kan uitvoeren.

Oekraïne is momenteel afhankelijk van landroutes en een rivierhaven voor de uitvoer van het graan, wat de exportvolumes sterk beperkt. Turkije probeert het akkoord nieuw leven in te blazen, in de hoop dat het een springplank is voor bredere vredesonderhandelingen tussen Kiev en Moskou.

Belga

Lees ook in Granen

Meer artikelen bekijken