Startpagina Schapen

Blauwtong bij schapen vastgesteld in Nederland

Op 6 september 2023 meldde de Nederlandse Rijksoverheid dat er blauwtong werd vastgesteld op 4 schapenhouderijen in Noord-Holland en Utrecht. Het is sinds 2009 geleden dat de ziekte voorkwam in Nederland.

Leestijd : 2 min

De besmette bedrijven zijn tijdelijk geblokkeerd door de Nederlandse Voedsel- en WarenAutoriteit (NVWA). Schapen zijn het meest gevoelig voor besmetting met blauwtong maar ook andere herkauwers kunnen besmet raken. In ons land geldt nog steeds een procedure voor verdenking.

De analyses van het Nationaal Referentielaboratorium van Wageningen Bioveterinary Research (WBVR, onderdeel van Wageningen University & Research) bevestigden dat de dieren op de 4 bedrijven positief testten op de aanwezigheid van het blauwtongvirus. Het labo zal nu verder onderzoek uitvoeren naar de typering van het virus dat teruggevonden werd. De uitkomst hiervan wordt in de loop van volgende week verwacht.

Procedure voor verdenking in België

Blauwtong (BT) is een ziekte bij herkauwers die wordt overgebracht door vectoren (Culicoides sp.). De ziekte wordt ingedeeld in categorie C van de Animal Health Law. Dit betekent dat het FAVV maatregelen neemt om te voorkomen dat BT zich verspreidt naar andere Europese lidstaten. Het toezicht op een klinische verdenking van BT is een onderdeel van deze maatregelen. Op een bedrijf of een andere plaats waar zich één of meer klinisch verdachte dieren bevinden, dient de dierenarts monsters te nemen bij maximum 3 van de verdachte dieren (samen met de vereiste formulieren) om de verdenking te laten onderzoeken via DGZ/ARSIA.

Bij DGZ Labo kun je ook terecht voor deze andere blauwtong-onderzoeken.

Op de FAVV-website vind je onder andere alle info over maatregelen, procedures en intracommunautair verkeer.

DGZ

Lees ook in Schapen

Blauwtong op vermoedelijk 2.250 bedrijven in Nederland

Veeteelt Het aantal Nederlandse veebedrijven met (vermoedelijk) blauwtong onder de dieren is opgelopen tot meer dan 2.250. Bij bijna 1.490 bedrijven staat de besmetting vast, bij zo'n 770 bedrijven is er een ernstig vermoeden dat de ziekte is uitgebroken. Dat blijkt uit gegevens van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).
Meer artikelen bekijken