Startpagina Werktuigendagen

Samen op weg naar de landbouw van morgen... op de Werktuigendagen

De 36ste editie van de Werktuigendagen – op 23 en 24 september in Oudenaarde – ziet er weer veelbelovend uit. De terreinen liggen er alvast prima bij en de organisatie noteert al meer dan 200 exposanten. Het is dus vooral duimen dat de weergoden opnieuw meezitten voor dit unieke tweedaags buitenevent.

Leestijd : 5 min

De tijd vliegt. We zijn ondertussen al toe aan de 36ste editie van de Werktuigendagen. Deze tweejaarlijkse vakbeurs voor landbouwmechanisatie verhuisde in het verleden telkens van provincie naar provincie, dus ook telkens naar een ander terrein. Sinds 1995 gaan de Werktuigendagen echter door in Heurne, een deelgemeente van Oudenaarde. “Op zaterdag 23 en zondag 24 september is deze vertrouwde stek langs de N60 en nabij de Axelwalhoeve zelfs al voor de 15de keer het middelpunt van de Vlaamse landbouwwereld. We mogen dus spreken van een jubileum”, aldus Joris Van Olmen, de nieuwe voorzitter van de Werktuigendagen. “Ook de volgende editie in 2025 zal trouwens een jubileum zijn, want dan zijn we hier 30 jaar te gast.”

‘Normale’ omstandigheden

Het lijkt een nare herinnering, maar 2 jaar geleden waren de Werktuigendagen een van de weinige beurzen die dat jaar effectief konden georganiseerd worden. Het was een periode waarin de coronamaatregelen net wat minder stringent waren. Deze buitenbeurs was enkel mogelijk mits gebruik van en controle op het Covid Safe Ticket. De organisatoren zijn daar toen trouwens prima in geslaagd.

Van Olmen: “Als organisatie zijn we tevreden om opnieuw een event te kunnen organiseren en voorbereiden in ‘normale’ omstandigheden. Het natte voorjaar dreigde even roet in het eten te gooien, maar uiteindelijk is ook dat nog goedgekomen. De beursterreinen en gewassen liggen er momenteel prima bij.”

Het Werktuigendagen-team kijkt uit naar de start van een recordeditie. De belangstelling van firma’s was nooit eerder zo groot. Nu nog duimen voor mooi weer!
Het Werktuigendagen-team kijkt uit naar de start van een recordeditie. De belangstelling van firma’s was nooit eerder zo groot. Nu nog duimen voor mooi weer! - Foto: AV

De voorzitter beseft wel dat er vandaag andere onheilsperikelen de sector treffen. “We beseffen als beursorganisator binnen de agrarische sector maar al te goed dat de land- en tuinbouw vandaag voor gigantische uitdagingen staat. Het stikstofdossier, de klimaatdoelstellingen, de druk op de prijzen, de geopolitieke situatie… allemaal hebben ze impact op de sector en op haar bedrijven, zowel voor de producenten als voor toeleveranciers. Er moeten continu, soms niet evidente, keuzes gemaakt worden. Als Werktuigendagen willen we binnen dit kader ook onze ondersteunende rol opnemen.”

Brede voorlichtingsboodschap

De Werktuigendagen wil een platform bieden aan de sector, om nog betere en meer doordachte keuzes te maken op individuele bedrijven. “We weten dat dit geen ‘wandeling door het park’ is”, stelt Van Olmen, “maar we gaan de uitdaging aan en hopen zo bij te dragen aan de dynamiek en duurzaamheid van de land- en tuinbouw. Niet voor niets hebben we op onze affiche gekozen voor de slogan ‘Samen op weg naar de landbouw van morgen’.”

Weliswaar behoudt de beurs zijn vaste waarden. “We zijn de voorbije halve eeuw uitgegroeid tot een begrip in de landbouwwereld. Dit heeft alles te maken met het unieke karakter van dit evenement: geen statische tentoonstelling, maar de land- en tuinbouw in beweging. Meer dan 300 moderne machines demonstreren en werken ter plaatse, wat in heel Europa ongezien is op deze schaal.”

De demonstraties, die plaatsvinden op een terrein van ruim 120 ha, zijn gegroepeerd rond 3 sectoren: akkerbouw, tuinbouw en de groensector. Bijna alle aspecten komen opnieuw aan bod: van het oogsten van gewassen over grondbewerking, zaaien, spuittechnieken, onkruidbestrijding, inkuiltechnieken tot bemesting en landschapsonderhoud.

“Daarnaast willen we de hedendaagse landbouwer via een aantal gerichte themademonstraties optimaal informeren over enkele actuele thema’s en nieuwe trends. Wij proberen hen te helpen in de zoektocht naar gepaste en innovatieve oplossingen voor de vele uitdagingen (economisch, technisch en maatschappelijk) waarmee de landbouwsector wordt geconfronteerd. Hierbij gaat extra aandacht naar duurzaamheid”, benadrukt Van Olmen. “Tijdens deze editie wordt er gefocust op goed bodembeheer, op het oppervlakkig inwerken van groenbemesters en op alternatieve onkruidbestrijding.

Daarnaast organiseren wij een vergelijkende demo rond tractoren met frontladers. Meer dan 10 merken zetten hun beste beentje voor.”

Ruim aanbod

Oook naast de geleide demonstraties valt in Oudenaarde echter heel wat te beleven. Zo vinden de bezoekers er een groot aanbod aan teelten (door de deelnemende zaadfirma’s voor de gelegenheid gezaaid of geplant) en een uitgebreide tentoonstelling van producten en diensten. “We zien dat onze exposanten volop mee evolueren met wat er in de sector gebeurt. Eén op 5 is een nieuwe standhouder. We zien onder meer enkele standhouders met een aanbod in het domein van de nieuwe energie.”

Voor tuinaannemers en de liefhebbers van tuinmateriaal wordt er een aparte Park & Tuin-zone ingericht.

En voor wie niet genoeg kan krijgen van landbouwmachines is er ook nog het populaire oldtimergebeuren. Je kan dus zowel moderne als historische landbouwmachines live aan het werk zien. Dit jaar staat het merk Steyr in de kijker bij de oldtimers.

Vele helpende handen

Het veelzijdige karakter van dit evenement trekt traditioneel veel plattelandsbewoners en andere geïnteresseerden aan die zich komen vergapen aan de grote machines. Van Olmen: “Voor de landbouwsector is dit dus een uitstekende gelegenheid om hun professionaliteit aan de burgers te tonen. Iedere exposant is daarbij een ambassadeur. Hopelijk pikken de beleidsmakers dat hier ook op!”

Net als zijn voorganger Georges Vankeerberghen is Joris van Olmen ook dankbaar voor de loyale samenwerking met hoofdsponsor KBC. Bart Verstrynge, economist Agro bij KBC Bank & Verzekering, beaamt het belang van de Werktuigendagen. “Als structurele partner voor de landbouwsector is dit tweejaarlijkse event voor ons een must. Onze stand is een ontmoetingsplek waar agrarische ondernemers contacten kunnen leggen met een KBC-team van meer dan 60 experten uit de 5 regionale Agro-bankkantoren en hun verzekeringsagent.” De bankverzekeraar koos ervoor om, in samenwerking met de firma Crodeon, het gebruik van sensoren die helpen om het klimaat in varkens en kippenstallen te optimaliseren, in de kijker te zetten. “In een pilootproject met KU Leuven en Boerenbond worden momenteel metingen gedaan in 10 varkens- en kippenstallen met sensoren die, naast temperatuur, de luchtvochtigheid, CO2 en de luchtdruk meten. De sensoren functioneren volledig autonoom, los van de bestaande alarmsystemen, en leveren via een app info aan de veehouder. Bij het overschrijden van een alarmdrempel wordt de veehouder via sms op de hoogte gebracht.” Daarnaast worden ook de mogelijkheden van de digitale KBC-assistent Kate toegelicht.

230823-WTD23persconf_AV (38)

De Werktuigendagen vergen veel helpende handen. Van Olmen dankte dan ook de betrokken landbouwers, de stad Oudenaarde, de gemeente Kruisem, de overheidsdiensten, zoals de politie, brandweer, het agentschap Wegen en Verkeer en – uiteraard – alle standhouders. “Ik wil speciaal alle vrijwilligers bedanken. In tegenstelling tot sommige andere evenementen geraken wij hier makkelijk aan ‘personeel’, het is een luxe dat men hier graag komt helpen. Ook de duizenden bezoekers heten we nu al welkom. Wij gaan er alvast voor om van deze Werktuigendagen – het ‘Rock Werchter van de landbouw’, omschreef de pers ons vorige keer – opnieuw een succes te maken!”

Anne Vandenbosch

Lees ook in Werktuigendagen

Meer artikelen bekijken