Startpagina Economie

Bulgarije verlengt importverbod op Oekraïens graan niet

Bulgarije gaat het importverbod op Oekraïens graan niet verlengen na 15 september. In tegendeel tot Polen, houdt het land zich aan de vervaldatum die werd afgesproken. Donderdag 14 september keurde het Bulgaarse parlement daarover een resolutie met grote meerderheid goed.

Leestijd : 2 min

Door de Russische inval en de blokkades op zee was er een grote toevloed van goedkoop Oekraïens graan in Bulgarije, Hongarije, Polen, Roemenië en Slovakije. In april gaf de Europese Unie de lidstaten daarom de toestemming om de verkoop van Oekraïense tarwe, maïs, koolzaad en zonnebloempitten te verbieden op hun grondgebied om zo de landbouwers te beschermen tegen de sterke prijsdalingen. Wel moesten ze het transport van de graansoorten naar andere landen toestaan.

Niet overal verlenging

De vervaldatum voor het importverbod ligt officieel op 15 september. Hoewel Roemenië te kennen gaf zich neer te leggen bij de beslissing die de Europese Commissie daarover zal nemen, liet Polen al weten de maatregel sowieso te verlengen. Ook Hongarije voert een verlenging van het verbod door, zelf als Brussel daar anders over beslist.

In Bulgarije ligt de situatie anders. Donderdag keurden 124 van de 197 aanwezige parlementsleden een stopzetting van het verbod goed. De resolutie beroept zich op de "solidariteit met Oekraïne" en de noodzaak om "voedselveiligheid te garanderen op wereldschaal".

In Bulgarije zijn grote producenten van zonnebloemolie immers misnoegd over het tekort aan zaden en de hoge prijzen door het importverbod. Voor hen is het einde van het importverbod goed nieuws, in tegenstelling tot de Bulgaarse landbouwers. Maar volgens de Bulgaarse premier Nikolay Denkov is het noodzakelijk om de concurrentie op de markt op te drijven om de voedselinflantie te beperken. Bulgarije vraagt de Europese Unie ook financiële steun om er de weg- en spoorinfrastructuur te verbeteren en op die manier het vervoer van graan te optimaliseren.

Dankbare Zelenski

De Oekraïense president Volodomir Zelenski liet op X, het voormalige Twitter, alvast weten dankbaar te zijn dat Bulgarije het importverbod niet verlengt. "Ik dank premier Nikolay Denkov en zijn team, alsook de Bulgaarse parlementsleden die de beslissing ondersteunen. Bulgarije geeft een voorbeeld van echte solidariteit", aldus Zelenski.

Belga

Lees ook in Economie

Meer artikelen bekijken