Startpagina Paarden

Europese Kampioenschappen Mennen en Jumping:Blinkend brons voor onze vierspanmenners!

Met glans sleepten onze Belgische vierspanmenners de bronzen medaille in de wacht op het Europees kampioenschap in Exloo (NL). Dries Degrieck, Glenn Geerts, Tom Stokmans en chef d’équipe Mark Wentein bewezen hier dat het niet alleen goud is dat blinkt!

Leestijd : 3 min

De allereerste editie van het EK Vierspanmennen ging door in Budapest (1971), brengt de Fédération Equestre Internationale (FEI) ons bij. Na een jarenlange vaste halte in Breda is Exloo dus de tweede Nederlandse locatie in de geschiedenis van dit kampioenschap.

Onze noorderburen hebben een rijke traditie opgebouwd door de jaren heen op het gebied van mensport. Ook de fokkerij van tuigpaarden geniet er sinds mensenheugenis wereldfaam. Een podiumplaats op dit EK was dus zeer gegeerd door de Nederlandse menners, die zich met verve in de strijd gooiden vanaf dag 1. Maar ze waren niet de enigen…

Meerdaagse strijd

Drie verschillende disciplines maken deel uit van dit evenement, dat verreden werd van donderdag 24 tot en met zondag 27 augustus. Het dient daarbij benadrukt te worden dat het maximum gevraagd wordt van de 4 paarden en hun menners. Het is al niet evident om een paard uit te brengen onder het zadel in een van de paardensportdisciplines die de kalenders vullen. Hier heb je niet minder dan 4 paarden te mennen, gezeten op de bok van de koets. Het draait hem dus niet alleen om een vertrouwensband met 1 paard, maar met 4. En deze 4 paarden moeten het dan ook nog eens goed met elkaar kunnen vinden.

Op donderdag 24 en vrijdag 25 augustus kwamen de teams aan de start van hun dressuurproef. Daags daarop volgde de spectaculaire marathon, voor de meesten onder ons het bekendste onderdeel van het mennen. Op de afsluitende dag hadden de teams nog een vaardigheidsproef voor de boeg. Voor de paarden, noch de menners is dit zeker geen evidentie, na de zenuwslopende en vermoeiende marathon die eraan voorafging. De deelnemende teams die in deze afsluiter foutloos bleven, waren trouwens schaars gezaaid in Exloo.

Brons!

Met een score van 108,81 installeerden onze landgenoten zich meteen op de derde plaats na de dressuurproef, en dit wilde wat zeggen, gezien de indrukwekkende concurrentie van Nederland en Duitsland. In de marathon haalden onze menners alles uit de kast. Daarbij bleef Glenn Geerts foutloos en dit bracht hem individueel de achtste plaats op en de beste Belgische prestatie.

De vaardigheid werd beheerst, rustig en deskundig aangepakt door onze menners en hun paarden. Ze bleven daarbij alle 3 foutloos, iets dat op het podium eigenlijk alleen was weggelegd voor de winnende Nederlanders. Duitsland pakte zilver. Onze vierspanmenners keerden huiswaarts met een puik verdiende bronzen plak.

In de individuele top 10 liet Dries Degrieck ook nog eens een tiende plaats optekenen. Met een derde plaats in de landenprijs en 2 menners in de individuele top 10, ziet de toekomst er veelbelovend uit.

Europees Kampioenschap Jumping

Milaan ontving het Europees Kampioenschap Jumping dit jaar van 27 augustus tot 2 september. Hier was er voor België geen podiumplaats weggelegd in het teamklassement, maar wel voor Zweden. Het is trouwens de derde keer op rij dat de Zweedse ruiters goud binnenrijven. Dit was eerder het geval op het Europees Kampioenschap in Tokio en op het Wereldkampioenschap in Herning. Het is trouwens de eerste keer dat er geen Belgische paarden onderdeel uitmaakten van het team. Het zilver was voor Ierland en het brons voor Oostenrijk.

Individueel was de Zwitser Steve Guerdat de enige die zijn 4 parcoursen foutloos afwerkte. Hij slaagde daarin met de Selle Français Dynamix de Belheme (Snaike de Blondel x Cornet Obolensky ex - Windows van ’t Costersveld). De Duitse ruiter Philip Weishaupt en Zineday (Westfaler - Zinedine x Polydor) pakte zilver en de Fransman Julien Epaillard brons met Dubai du Cedre (Selle Français v. Baloubet du Rouet x Diamant de Semilly). Beiden hadden een balk in hun tweede parcours.

Steve Guerdat op weg naar de Europese titel met Dynamix de Bellheme
Steve Guerdat op weg naar de Europese titel met Dynamix de Bellheme - Foto: FEI/Liz Gregg

Hier geen medaille dus voor onze ruiters, wel brons voor een Belgisch gefokt paard dat zijn ruiter Gerfried Puck met Team Austria naar de derde plaats van het podium reed. We hebben het hier over Equitron Naxcel V (BWP - Balou du Rouet x Landetto). De combinatie zette de beste teamprestatie neer voor Oostenrijk.

De beste Belg in de finale met een 21e plaats op dit Europees Kampioenschap was Olivier Philippaerts met H&M Miro (BWP - Diamant de Semilly x Kannan).

Patricia Borgenon

Lees ook in Paarden

Showteam De Brabander groeit vanuit fokkerij De Molenput

Paarden Naar jaarlijkse traditie was er op 8 en 9 juli laatstleden de 25e editie van de alom bekende trekpaardenhappening in de Schoonstraat te Evergem (Belsele) op de terreinen van de trekpaardenfamilie De Brabander. Marnix de Brabander – bijgestaan door zijn echtgenote Christine – vertelt nog altijd vol fierheid hoe alles begon met het alom bekende showteam met de eigen gefokte paardenstapel.
Meer artikelen bekijken