Startpagina Veeteelt

Beperkt aantal studenten mag opleiding dierengeneeskunde starten

Dit academiejaar mogen slechts 240 studenten starten met de opleiding dierengeneeskunde. Na de toelatingsexamens in juli zijn die plaatsen ingevuld.

Leestijd : 1 min

In navolging van de opleidingen geneeskunde en tandheelkunde was er voor de start van dit academiejaar voor het eerst ook een toelatingsexamen voor dierengeneeskunde.

In Vlaanderen kan je diergeneeskunde studeren aan de UAntwerpen (bachelor) en de UGent (bachelor en master). Het aantal studenten stijgt al jaren. Zo waren er in Gent twintig jaar geleden nog iets minder dan 1.200 studenten in de opleiding, vandaag zijn dat er meer dan 1.800 (+50%). In Antwerpen steeg het aantal studenten in dezelfde periode van ongeveer 300 naar ongeveer 600 (+100%).

Omdat de permanente stijging van het aantal studenten volgens Vlaams minister van de Onderwijs Ben Weyts (N-VA) de kwaliteit en zelfs de veiligheid van de opleiding onder druk zette, besliste hij om quota in te voeren. De beslissing kwam er na breed overleg met onder meer alle opleidingshoofden, de beroepsorganisaties en de studentenvertegenwoordiging.

Belga

Lees ook in Veeteelt

Hoe vaccinatie kan helpen tegen mastitis

Melkvee De uiergezondheid vormt een cruciale economische factor op elk melkveebedrijf, vaak zelfs de belangrijkste. Problemen met de uiergezondheid zijn een bron van zorg voor veel melkveehouders, omdat ze direct invloed hebben op de productiviteit en winstgevendheid. Daarom is een op maat gemaakt uiergezondheidsplan, opgesteld in samenwerking met de bedrijfs(begeleidende) dierenarts onmisbaar op elk melkveebedrijf. Vaccinatie is hierbij een nuttige tool.
Meer artikelen bekijken