Startpagina Veeteelt

Beperkt aantal studenten mag opleiding dierengeneeskunde starten

Dit academiejaar mogen slechts 240 studenten starten met de opleiding dierengeneeskunde. Na de toelatingsexamens in juli zijn die plaatsen ingevuld.

Leestijd : 1 min

In navolging van de opleidingen geneeskunde en tandheelkunde was er voor de start van dit academiejaar voor het eerst ook een toelatingsexamen voor dierengeneeskunde.

In Vlaanderen kan je diergeneeskunde studeren aan de UAntwerpen (bachelor) en de UGent (bachelor en master). Het aantal studenten stijgt al jaren. Zo waren er in Gent twintig jaar geleden nog iets minder dan 1.200 studenten in de opleiding, vandaag zijn dat er meer dan 1.800 (+50%). In Antwerpen steeg het aantal studenten in dezelfde periode van ongeveer 300 naar ongeveer 600 (+100%).

Omdat de permanente stijging van het aantal studenten volgens Vlaams minister van de Onderwijs Ben Weyts (N-VA) de kwaliteit en zelfs de veiligheid van de opleiding onder druk zette, besliste hij om quota in te voeren. De beslissing kwam er na breed overleg met onder meer alle opleidingshoofden, de beroepsorganisaties en de studentenvertegenwoordiging.

Belga

Lees ook in Veeteelt

Michael Gore: “Als het zo doorgaat, glijden we opnieuw af naar een crisis in de vleesveesector”

Vleesvee Het aantal runderslachtingen staat op een historisch laag niveau. We produceren vandaag de dag minder rundvlees dan in 1970 en als je het aan Michael Gore, afgevaardigd bestuurder van de nationale beroepsvereniging voor slachthuizen, uitsnijderijen en groothandels (Febev), vraagt is de bodem nog niet in zicht. “We kunnen deze neerwaartse trend alleen stoppen bij de basis: de boer, alsook de tussenschakels in de vleesproductieketen, moeten een eerlijke prijs ontvangen voor hun product. Dat is de impuls die we nodig hebben om de hele keten draaiende te houden.”
Meer artikelen bekijken