Startpagina Akkerbouw

Ecologische waterkwaliteit gaat er op vooruit

De waterkwaliteit in Vlaanderen gaat er op vooruit. Het aantal waterlopen met een slechte of ontoereikende toestand neemt af in vergelijking met 10 jaar geleden. Dat blijkt uit cijfers van VMM en INBO die Statistiek Vlaanderen bekend maakte.

Leestijd : 2 min

Van de 195 waterlichamen is er echter nog steeds maar één waterlichaam dat de volledige goede ecologische toestand haalt. “We zijn op goede weg, maar de snelheid ligt te laag”, geeft minister Demir aan.

Waterkwaliteit is verbeterd

Een analyse door VMM en INBO van de Vlaamse waterlopen tussen 2012 en 2021 toont aan dat de waterkwaliteit langzaam verbetert. Voor heel wat individuele parameters zoals kleine ongewervelden, vissen, waterplanten en algen is er een geleidelijke verbetering zichtbaar. Daardoor is het aandeel waterlichamen met een matige kwaliteit verdubbeld: van 16% in 2012 tot 35% in 2021.

Het aantal waterlopen met een slechte kwaliteit is meer dan gehalveerd: 56% scoorde slecht in 2012 terwijl dan in 2021 nog maar zo’n 23% is. Maar de snelheid waarmee de verbetering zich voltrekt, is echter onvoldoende om alle waterlichamen tegen 2027 in een goede toestand te brengen, zoals Europa het voorschrijft.

De Grote Stroomversnelling

Om die nodige versnelling in te zetten lanceerde minister Zuhal Demir vorig jaar ‘De Grote Stroomversnelling’. Daar zet Vlaanderen momenteel volop op in. Zo vereenvoudigde Demir de procedures voor rioleringsprojecten en maakte ze vorig jaar bovenop het ruime Blue Deal-pakket nog eens 100 miljoen euro vrij voor bijkomende investeringen in waterzuivering en het versterken van het natuurlijk karakter van onze waterlopen.

Mestactieplan en stikstofakkoord

Om de ecologische toestand van de waterlopen verder te verbeteren, is het volgens experten ook nodig om de stikstof- en fosfordruk uit de landbouw verder aan te pakken. Zowel het mestactieplan als het stikstofakkoord zijn daar een antwoord op, met daarbij de 3,65 miljard euro aan investeringen in het verzoenen van landbouw, natuur en gezondheid.

Maar Demir benadrukt dat ze niet enkel naar de landbouwsector kijkt: “ook op vlak van openbare rioleringen en afvalwaterzuivering hebben we nog een weg af te leggen.”

Kabinet Demir

Lees ook in Akkerbouw

Meer artikelen bekijken