Startpagina Actueel

Bezoek tijdens Open Bedrijvendag ook bedrijven uit de landbouw- en voedingssector

Op 1 oktober is het opnieuw Voka Open Bedrijvendag. Sinds 1991 openen honderden bedrijven tijdens het eerste weekend van oktober hun deuren. De deelnemende bedrijven komen uit de meest uiteenlopende sectoren en ontvangen elk jaar honderdduizenden bezoekers. Het evenement is dus steeds een groot succes.

Leestijd : 6 min

Elk jaar doen er ook bedrijven mee die een link hebben met de landbouw. Zo kan je dit jaar onder andere een kijkje gaan nemen bij Inagro, Royal A-ware, Devos Group, Ganda, Goodlife Foods, Maselis, en Warnez, Avant machinery, CNH industrial, mosterdmakerij de Ster en Stokerij Rubbens.

Inagro

Reeds 65 jaar staat Inagro landbouwers bij met onderzoek en advies omtrent nieuwe technieken om efficiënt en duurzaam smaakvolle producten te produceren.

Tijdens een interactieve rondgang door de onderzoeksinfrastructuur en langs de proefvelden in Rumbeke-Beitem kom je meer te weten over de verschillende uitdagingen in de land- en tuinbouwsector. Medewerkers leggen uit hoe akkerbouwers hun aardappelen het best bewaren of hoe landbouwers het bodemleven kunnen stimuleren door alternatieven te zoeken voor het ploegen. Via demonstraties ontdek je hoe de boer en boerin tegenwoordig met drones kunnen bepalen hoeveel witloofzaadjes er kiemen. Kijk zelf door de microscoop en leer dat veel van de insecten die je tussen de aardbeiplanten vindt heel nuttig zijn.

Voor de kinderen zijn er leuke doe-opdrachten. Test zelf uit hoeveel bacteriën er op jouw handen zitten en proef van onder andere insectenchips.

Royal A-ware

De 3.000 collega’s binnen Royal A-ware spannen zich dagelijks in om de lekkerste kaas, zuivel, room en andere verse foodproducten te maken voor België, Nederland én de rest van de wereld. Sinds 2021 is België het tweede thuisland van deze Nederlandse zuivelverwerker. Ondertussen zijn er in België 4 productielocaties, waar hoogwaardige zuivelproducten gemaakt worden zoals melk, yoghurt, plattekaas, room en melkpoeder voor klanten in binnen- en buitenland.

Tijdens de Voka Open Bedrijvendag stelt Royal A-ware haar kantoren in Tielt open voor bezoek. Daar vind je het team Melkzaken, dat zorgt voor de samenwerking met melkveehouders, maar er zullen ook mensen vanop de productiesite te Aalter aanwezig zijn om uitleg te geven over het productieproces van melkpoeder en over de daarbij horende functies.

Devos Group

Devos Group uit Bekkevoort is een fruitbedrijf dat het levenslicht zag in 1984. Stefaan Devos en Martine Theunis besloten om, in navolging van hun ouders die een aantal rijen fruitbomen hadden, een fruitbedrijf op te richten. Aangezien het jonge koppel geschoold was als ingenieurs, en niet als landbouwers, gaven ze al snel hun eigen draai aan het klassieke model. Ondertussen zijn beide zonen, Pieter en Wouter Devos, in het bedrijf gekomen. Pieter is verant-woordelijk voor het commerciële aspect van het bedrijf en Wouter is de technische stuwkracht van het bedrijf en behartigt op alle mogelijke manieren de vlotte werking van het bedrijf. Devos Group doet aan fruitteelt en -bewaring en is een belangrijke speler geworden in de Belgische én internationale fruithandel.

Devos Group heeft 300 ha aan eigen productie, en kan 20 miljoen kg fruit bewaren, verdeeld over 80 koelcellen die permanent gemonitord worden. Per dag kan er tot 350 ton fruit gesorteerd en verpakt worden. Jaarlijks verhandelt het bedrijf zo’n 50 miljoen kg, van lokale zaken tot grote internationale retailers.

Naast de deuren van het fruitbedrijf openen ze ook de deuren van hun topsportstal voor paarden.

Ganda

Ganda Ham is een erkend Belgisch traditioneel streekproduct van topkwaliteit en wordt gedragen door een stevige geschiedenis. Wat ooit in 1954 begon in de slagerij ‘Cornelis & Mattheeuws’, groeide uit tot ham van de bovenste plank. Het bedrijf ging van vader (Roger Cornelis) op zoon (Dirk Cornelis). Sinds kort werd de fakkel ook doorgegeven aan de jongere generatie. Koen Damme, de nieuwe CEO van Ganda Fine Food, staat samen met zijn team klaar om ervoor te zorgen dat de klant dag na dag een topproduct krijgt.

Je kan in Destelbergen zelf gaan ontdekken hoe het bedrijf elke dag met de grootste zorg Ganda Ham van superieure kwaliteit produceert, en welke verschillende stappen daarvoor nodig zijn.

Goodlife foods

GoodLife Foods Bocholt, ook wel bekend als IZICO Bocholt N.V., is de fabriek waar de bekende Bicky burger wordt gemaakt. Naast de Bicky burger maken ze daar ook de bekende frikandel van Beckers. Ze zijn de grootste leverancier van frikandellen in Europa. Ze leveren aan retailers, bedrijven en cafetaria’s, en ze dragen veiligheid en hygiëne hoog in het vaandel.

Maselis

Maselis, gevestigd in Roeselare, is actief in graanverwerking. Al bijna 200 jaar verwerkt het bedrijf granen zoals maïs, haver, gerst, tarwe en rijst tot ingrediënten voor de voedingsindustrie. Maselis behoort bij de grootste verwerkers van maïs en haver in Europa, en levert aan de belangrijkste Europese voedingsproducenten. Hun ingrediënten vind je dan ook terug in diverse producten: ontbijtgranen, bier, snack food, brood, koekjes… De technologieën die het bedrijf in huis heeft, zijn erg divers: koken, malen, pellen, toasten, pletten, vlokken, extruderen, poffen en noem maar op.

Warnez

Het familiebedrijf Warnez in Tielt, onder leiding van Jan en Filip Warnez, verpakt reeds sedert 1950 verse aardappelen en heeft z’n groei altijd kunnen bewerkstelligen door strategische partners bij elkaar te brengen in een verticale keten van teler tot de uiteindelijke consument. Vandaag wordt de aardappel in alle mogelijke verse vormen aangeboden, gaande van basisproducten tot zeer speciale aardappelsoorten in kleinverpakking. Dit alles gaat hoofdzakelijk naar de Belgische retail en naar de foodservice.

Avant machinery

Avant Machinery is de invoerder in België en Nederland van de Finse merken Avant en Leguan. Avant is het merk van multifunctionele knikladers met tal van klanten in de sectoren tuinaanleg, tuinonderhoud, bouw en renovatie, de paardensector, maar ook tal van openbare besturen werken dagelijks met Avant. Een Avant kan je uitrusten met meer dan 200 aanbouwdelen, gaande van een grondbak en een palletvork, tot een borstel, een haagschaar en een klepelmaaier. Hierdoor is een Avant ieder seizoen van het jaar inzetbaar, voor iedere taak. Het tweede merk waarvan Avant Machinery invoerder is, heet Leguan. Leguan is het premium spinhoogwerker-merk en is een dochteronderneming van Avant. Je kan Avant machinere bezoeken in Sint-Truiden voor een rondleiding doorheen de hele site, gecombineerd met workshops.

CNH industrial

CNH Industrial is een wereldspeler in machinebouw en -diensten, gedreven door de overtuiging van “Breaking New Ground”, waarin innovatie, duurzaamheid en productiviteit centraal staan. In een geschiedenis van 2 eeuwen blijft CNH Industrial gepassioneerd innoveren om de efficiëntie en het succes van de klant te garanderen. CNHi is aanwezig in 180 landen wereldwijd, wat hen een belangrijke speler maakt. hun vestiging in Antwerpen, die al bijna 70 jaar bestaat, is een productie-eenheid van tractoronderdelen. Deze, hoofdzakelijk achterassen en aandrijfsystemen, maken ze voor de merken New Holland, Case & Steyr, samen met meer dan 1.200 medewerkers.

Mosterdmakerij de Ster

Het verhaal van ‘De Ster’ in Lubbeek gaat terug tot in de jaren ’20 van vorige eeuw. In 2013 hebben Paul en zijn zonen Christophe en Philip, de mosterdmakerij over genomen en zijn ze aan een nieuw avontuur begonnen. Naast het recept en de mosterdmolen is het volledige artisanale productieproces in al die tijd onveranderd gebleven. De huidige generatie mosterdmakers is daarnaast ook op weg om eigen mosterdzaden te telen om de cirkel rond te maken.

Stokerij Rubbens

Een landbouwersfamilie uit het Oost-Vlaamse Zele beslist zijn activiteiten uit te breiden, en zo werd Stokerij Rubbens in Wichelen geboren. Het stoken van jenever op basis van graan en mout kon beginnen. Wat startte als een extra bezigheid groeide al snel uit tot hoofdactiviteit. Twee eeuwen, verschillende generaties en heel veel veranderingen en groei later, staat Stokerij Rubbens sterker dan ooit.

In 2007 nam landbouwer Dirk Beck het bedrijf over. Graanteelt, alcoholstokerij en veeteelt (voor het verwerken van stookafval) worden sindsdien optimaal aan elkaar gelinkt. Van korrel tot borrel. Door elke stap van het stookproces te controleren garandeert Stokerij Rubbens de hoogste kwaliteit. Ze zijn ook trots om hun brouwerij en zijn nieuwe bier voor te stellen.

Meer informatie

Op de website www.openbedrijvendag.be vind je alle deelnemende bedrijven. Je kunt er zoeken op naam, provincie, sector en bereikbaarheid. Vervolgens krijg je een lijst met bedrijven die hun deuren openstellen voor jou.

Sanne Nuyts

Lees ook in Actueel

Startschot zevende editie Week van de Korte Keten bij Bilzense aspergehoeve

Korte Keten Het startschot van de zevende editie van de Week van de Korte Keten (18-26 mei) werd donderdag 16 mei gegeven op de Bilzense Aspergehoeve Hertenveld. In het bijzijn van de minister van Landbouw en de gedeputeerde voor Landbouw en Platteland van de provincie Limburg werd een overzicht gegeven van de meest recente stand van zaken in de korte keten in Vlaanderen.
Meer artikelen bekijken