Startpagina Akkerbouw

N-VA is bereid om stikstofdecreet aan te passen

N-VA is bereid om het stikstofdecreet aan te passen omdat het afwijkt van het eerder gemaakte akkoord. Dat zei fractieleider Wilfried Vandaele woensdag 27 september 2023 in het Vlaams Parlement na vragen van Stefaan Sintobin (Vlaams Belang).

Leestijd : 1 min

Op 27 juli hebben N-VA en Open VLD een voorstel van stikstofdecreet ingediend in het Vlaams Parlement, zonder coalitiepartner cd&v. Die demarche kwam er na de vernietiging van de omgevingsvergunning voor de ethaankraker van chemiebedrijf Ineos in de Antwerpse haven. Meteen werd ook het advies van de Raad van State over de tekst gevraagd, die 60 dagen de tijd heeft om zich over de tekst uit te spreken.

Maar na cd&v heeft nu ook Open VLD laten weten dat er verschillen met het stikstofakkoord uit maart moeten worden rechtgezet. Het decreet voorziet, anders dan het akkoord, niet in de mogelijkheid dat bedrijven boven een minimale uitstootdrempel hun vergunning tussen nu en 2030 kunnen verlengen. Daarnaast dwingt het decreet een 40-tal piekbelasters volledig te stoppen. Het politieke akkoord schreef voor dat ze hun veeteelttak moesten afstoten, maar dat er wel nog ruimte was voor andere landbouwactiviteiten, zoals akkerbouw.

Vandaele bevestigde woensdag 27 september 2023 dat het decreet zal worden aangepast met amendementen. Dat zal gebeuren nadat het advies van de Raad van State gekend is.

Belga

Lees ook in Akkerbouw

Meer artikelen bekijken