Startpagina Akkerbouw

VIB zet robots in om planten op grote schaal te onderzoeken

Het Vlaams Instituut voor Biotechnologie (VIB) heeft in Nevele een onderzoekscentrum geopend waar planten op grote schaal ‘gefenotypeerd’ kunnen worden. Een automatisch kweektafelsysteem en hoogtechnologische robots kunnen in totaal 16.320 planten grondig analyseren.

Leestijd : 1 min

Fenotypering is een belangrijk onderdeel van plantenonderzoek in de zoektocht naar nieuwe gewasvariëteiten die in de toekomst op de markt kunnen worden gebracht. Die technologie wordt via VIB ook opengesteld aan bedrijven om bijvoorbeeld nieuwe gewasbeschermingsproducten te onderzoeken.

Vlaanderen heeft veel ervaring met het onderzoek naar nieuwe veredelingstechnieken, plantenmetabolisme en de interactie van planten met hun omgeving. De installatie, die in de serre een oppervlakte telt van 1.300 m2, worden planten op grote schaal uit de serre gehaald en naar een analysestation gebracht. Daar worden ze individueel geïdentificeerd, gefotografeerd, gewogen en gewaterd.

De Vlaamse overheid heeft voor het onderzoekscentrum 1 miljoen euro geïnvesteerd via het relanceplan Vlaamse Veerkracht. Het is de grootste toegankelijke installatie voor fenotypering van planten van Europa.

Belga

Lees ook in Akkerbouw

Gouverneur en Antwerpse deputatie ontvangen eerste witte asperges uit volle grond

Groenten Op donderdag 25 april waren de grootmeesters van ‘het Grafelijk Genootschap van de Klein-Brabantse Asperges’ te gast in het provinciehuis. Ze brachten de eerste witte, Vlaamse asperges uit volle grond mee. Dat doen ze zo goed als elk jaar sinds 1993. Provinciegouverneur Cathy Berx (cd&v) is ridder in het Grafelijk Genootschap. Zij kreeg samen met de Antwerpse deputatie de eer om de eerste asperges te ontvangen.
Meer artikelen bekijken