Startpagina Veeteelt

De Belgische zuivelindustrie vermindert sterk het aandeel toegevoegde suikers

De Belgische zuivelverwerkende bedrijven reduceerden het gehalte toegevoegde suikers in hun producten tussen 2012 en 2020 met maar liefst 12%. Daarmee behaalde de leden van BCZ, de Belgische Confederatie van de Zuivelindustrie, de vooropgestelde doelstellingen van 8% van het Convenant Evenwichtige voeding ruimschoots.

Leestijd : 4 min

De bedrijven doen het sowieso goed wat betreft de voedingssamenstelling van hun producten: meer dan de helft van het volledige zuivelgamma bevat helemaal geen toegevoegde suikers. Doordat ze talrijke nutriënten bevatten, dragen melk en melkproducten trouwens bij tot een volwaardig voedingspatroon dat de gezondheid bevordert.

Nutri-pact

Verder bouwend op dit Convenant lanceren Fevia, de Belgische federatie van de voedingsindustrie, en Comeos, de federatie voor handel en diensten ‘Nutri-pact: een coalitie voor beter eten’. Ook binnen Nutri-pact blijven zuivelbedrijven zich inzetten voor verdere innovatie en optimalisatie van hun producten. “Ik ben zeer trots op de grote inspanningen van onze leden om toegevoegde suikers te verminderen. Dit is niet zo evident als het lijkt, maar via innovaties en productoptimalisaties werd dit mooie resultaat bereikt. Je kan als consument dus met een gerust hart kiezen uit een zeer uitgebreid gamma gezonde zuivelproducten”, aldus Lien Callewaert, Directeur bij BCZ.

Doelstelling ruimschoots gehaald

Tussen 2012 en 2020 zette de zuivelindustrie zichzelf een reductiedoelstelling van 8% in toegevoegde suikers voorop binnen het ‘Convenant Evenwichtige Voeding’, dat destijds afgesloten werd tussen de Federale Overheid, Fevia en Comeos. Deze doelstelling werd ruimschoots behaald in 2020 met een reductie van 12%.

Maar de zuivelverwerkers bewezen het jaar daarop dat ook zonder formeel engagement er grote stappen gezet worden, met als resultaat een totale vermindering van toegevoegde suikers van 15% (2012-2021). Daarnaast moet benadrukt worden dat het grootste deel van het betrokken gamma gewoonweg geen toegevoegde suikers bevat.

Nóg gezonder door innovatie en optimalisatie

Melk en melkproducten zijn een belangrijke bron van eiwit, calcium, vitamine B2 en vitamine B12. Op basis van hun gezondheidseffecten worden melk en melkproducten (zowel gesuikerde als ongesuikerde producten) in de voedingsaanbevelingen opgenomen, met een aanbevolen hoeveelheid van 250-500ml per dag. “Want melk en melkproducten kunnen bijdragen tot een volwaardige voeding die de gezondheid bevordert”, aldus de Hoge Gezondheidsraad in 2019.

BCZ en haar leden namen duidelijk het voortouw om de gezonde keuze voor de consument nog makkelijker te maken. Enerzijds pasten zuivelbedrijven -waar mogelijk- bestaande recepturen stapsgewijs aan, bijvoorbeeld: het Danio gamma van Danone en Pur Natur yoghurt granaatappel. Anderzijds werden nieuwe, innovatieve technieken, zoals lactose-splitsing, ingezet om een gelijkaardig smaakprofiel te bekomen met minder of zelfs geen toegevoegde suikers. Zowel de lactosevrije Cécémel als de Bambix melkdrankjes zijn hier mooie voorbeelden van.

Tenslotte zetten zuivelbedrijven ook bijkomend actief in op de uitbreiding van gamma’s van producten zonder toegevoegd suiker, zoals het Activia-gamma ‘zonder toegevoegde suikers’ van Danone en de nieuwe natuuryoghurt van Inex.

Geen eindpunt

Het behalen van deze sterke reductie was echter niet eenvoudig. Het verminderen van het gehalte toegevoegde suikers dient stapsgewijs te gebeuren, zodat consumenten kunnen wennen aan de minder zoete smaak. Zo wordt vermeden dat de consument het product links laat liggen door de smaakverandering. Meermaals dienden zuivelbedrijven hun plannen bij te sturen of nieuwe pistes uit te denken, om de vooropgestelde doelstelling te behalen zonder de consument te verliezen.

Lien Callewaert: “Ondanks alle inspanningen en de verantwoordelijkheid die wij als sector al hebben opgenomen, is het voorbije engagement geen eindpunt voor de zuivelindustrie. BCZ en haar leden zullen zich binnen het nieuwe ‘Nutri-pact: een coalitie voor beter eten’ actief blijven inzetten om te innoveren en de nutritionele kwaliteit van zuivelproducten nog verder te verbeteren.”

Aanpassing bestaande recepturen

Danone paste zijn bestaande recepturen aan en verminderde het gehalte aan toegevoegde suikers in het gamma Danonino verse kaas. Deze bevat nu 14% minder toegevoegd suiker. Daarnaast werd het gehalte aan toegevoegde suikers in het gamma Danio geleidelijk door herformulering van de recepten met 18% teruggebracht. Een nieuwe toevoeging aan het gamma van Actimel, is de Actimel Kids, rijk aan vitamin D en bevat 8,5% suiker, wat ver onder de WHO-aanbeveling is.

Pur Natur heeft binnen het kader van gezondere producten en een vermindering van suiker in de voeding verschillende recepten geoptimaliseerd. Dankzij deze aanpassingen werd een daling van 19% toegevoegde suikers bereikt op bijvoorbeeld volle roeryoghurt met granaatappel.

Olympia reduceerde de hoeveelheid toegevoegde suikers sinds de ontwikkeling van Cafévit met 38%.

FrieslandCampina innoveerde in zijn productassortiment door de toevoeging van lactosevrije cécémel. Deze variant biedt iedereen die moeite heeft met het verteren van melk de mogelijkheid om te genieten van alle voordelen van melk, zoals calcium en vitamines B.

Inex ontwikkelde dan weer Bambix melkdrankjes choco en aardbei. Deze 2 lactosevrije melkdrankjes zijn er zonder toegevoegde suikers noch kunstmatige kleur- of zoetstoffen. Het enzyme lactase splitst lactose in de melkdrankjes tot glucose en galactose. Hierdoor is het makkelijker verteerbaar en van nature zoeter van smaak.

Danone breidde zijn aanbod zonder toegevoegde suiker uit met het Activia gamma. Dankzij een herformulering van het recept en de lancering van het gamma ‘Activia zonder toegevoegde suikers’ werd een vermindering van 32,9% toegevoegde suikers opgetekend.

Inex breidde zijn yoghurtgamma uit met een ongesuikerde natuurvariant in 500ml.

BCZ

Lees ook in Veeteelt

Michael Gore: “Als het zo doorgaat, glijden we opnieuw af naar een crisis in de vleesveesector”

Vleesvee Het aantal runderslachtingen staat op een historisch laag niveau. We produceren vandaag de dag minder rundvlees dan in 1970 en als je het aan Michael Gore, afgevaardigd bestuurder van de nationale beroepsvereniging voor slachthuizen, uitsnijderijen en groothandels (Febev), vraagt is de bodem nog niet in zicht. “We kunnen deze neerwaartse trend alleen stoppen bij de basis: de boer, alsook de tussenschakels in de vleesproductieketen, moeten een eerlijke prijs ontvangen voor hun product. Dat is de impuls die we nodig hebben om de hele keten draaiende te houden.”
Meer artikelen bekijken