Startpagina Akkerbouw

FAVV en belanghebbenden tekenen Memorandum

Op vrijdag 13 oktober ondertekenden het FAVV en andere belanghebbenden in Brussel het ‘Memorandum van overeenstemming inzake de opvolging van incidenten gelinkt aan gewasbeschermingsmiddelen en producten met een gewasbeschermende werking’. Het doel is daarvan om de samenwerking tussen de belanghebbenden te bevorderen, wat een veiligere productie betekent.

Leestijd : 2 min

In het verleden zorgden een aantal incidenten met gewasbeschermingsmiddelen voor een grote impact op de landbouwsector en de voedselketen. En dat terwijl gewasbeschermingsmiddelen bij goede landbouwpraktijken eigenlijk onschadelijk zijn voor mens en milieu. Europees gezien is de handel en het gebruik ervan immers streng gereguleerd. Een voorbeeld van zo’n incident is de verontreiniging met niet toegelaten actieve stoffen. Als dit midden in het oogstseizoen wordt ontdekt, kan dit een gevolg hebben voor de oogst en leiden tot verliezen voor de landbouwers en voor de hele landbouwsector.

Memorandum

In 2020 werden de handen in elkaar geslagen voor het opstellen van een memorandum dat niet alleen de sector, maar ook onrechtstreeks de consument een betere bescherming biedt bij incidenten met gewasbeschermingsmiddelen.

Het FAVV en de belanghebbende sectororganisaties (Belplant, Phybelco, Phytosystem, Phytodis, boerenbond, ABS, VBT en FWA) stelden verschillende engagementen op die op proactief vlak een verkeerd gebruik van gewasbeschermingsmiddelen trachten te voorkomen en die, indien zich toch een incident zou voordoen, de gevolgen voor gebruikers trachten te beperken.

Meerdere engagementen

Met het Memorandum worden wel meer engagementen beoogd. Zo wil men het op de markt brengen en/of het gebruik van niet-conforme gewasbeschermingsmiddelen voorkomen door de kennis over deze producten te verhogen. Verder wil men niet-conforme gewasbeschermingsmiddelen die een potentieel risico vormen voor de volksgezondheid of de voedselveiligheid zo vroeg mogelijk detecteren, zodat er snel kan worden ingegrepen. Indien er een vermoeden is van een probleem, zullen de partijen kunnen beslissen over extra impact beperkende maatregelen in een gezamenlijk overleg tussen de belanghebbenden.

Daarnaast wil men ook bij mogelijke incidenten de problematische producten makkelijker identificeren. Daarom wordt gewerkt aan de digitale traceerbaarheid en wordt een track & trace-systeem. Ten slotte zal een platform worden opgericht met alle belanghebbenden, waar onder andere jaarlijks de resultaten van alle (auto)controles worden besproken. Zo wordt de communicatie en dus de samenwerking bevorderd.

FAVV en controle op gewasbeschermingsmiddelen

In 2022 controleerde het FAVV 5.511 monsters van groenten en fruit, granen en andere producten van plantaardige en dierlijke oorsprong op de aanwezigheid van en op het residugehalte van gewasbeschermingsmiddelen. Daarvan voldeed 97% aan de wettelijke normen. Daarnaast werden in 2022 ook 82 gewasbeschermingsmiddelen zelf geanalyseerd om de conformiteit aan de voorwaarden van hun toelating na te kijken. 98,1% van deze controles was conform.

Herman Diricks, Gedelegeerd bestuurder van het FAVV, is tevreden: “Dit memorandum zal ons toelaten om op basis van vooraf gemaakte afspraken efficiënt, snel en proportioneel tussen te komen bij incidenten met gewasbeschermingsmiddelen en om zo niet alleen de gevolgen voor de betrokken sectoren te beperken, maar uiteindelijk ook de consument te beschermen.”

MV

Lees ook in Akkerbouw

Aardappelareaal zou lichtjes stijgen in 2024

Aardappelen Het PCA/Viaverda deed begin april een peiling bij aardappeltelers naar het areaal aardappelen dat zij dit jaar willen uitplanten. De resultaten moeten met de nodige voorzichtigheid geïnterpreteerd worden, maar vooralsnog lijkt een lichte uitbreiding van het areaal zich aan te kondigen.
Meer artikelen bekijken