Startpagina Bedrijfsnieuws

Milcobel zakt nogmaals met een euro

Zuivelcoöperatie Milcobel ziet voor het eerst sinds lang positieve signalen in de zuivelsector, maar dat zet zich nog niet door in de melkprijs. De oktoberprijs bedraagt een euro minder dan in september.

Leestijd : 2 min

De raad van bestuur van Milcobel besliste op 17 oktober over de melkprijs voor oktober. Milcobel zal voor de lopende leveringen van oktober een standaard melkprijs hanteren van 35 euro/100 l.

Dit komt overeen met een reëel uitbetaalde melkprijs van 39,09 euro/100 l voor een bedrijf met een vetgehalte van 43 g/l, een eiwitgehalte van 35 g/l en maximale premies voor kwaliteit, duurzaamheid en hoeveelheid. De vet- en eiwitprijs voor oktober bedraagt 4,6053 euro/kg.

In september bedroeg de standaard melkprijs nog 36 euro/100 l en de reëel uitbetaalde prijs 40,12 euro/100 l.

Zuivelmarkten vertonen – eindelijk – positieve signalen

In de maandelijkse aankondiging van de melkprijs geeft de zuivelcoöperatie echter aan dat het tij stilaan kentert.

“De afgelopen maanden was het bijzonder scherp aan de wind varen door de bijzonder volatiele zuivelmarkten. Uitblijvende vraag vanuit belangrijke exportmarkten (ingrediënten) en een dalende consumentenmarkt door de hoge inflatie zette de voorbije periode fors druk op de melkprijs.

Recent vallen een aantal positieve knikjes te noteren in de zuivelnoteringen. Dit zet zich vandaag nog niet door in de melkprijs, maar Milcobel heeft er vertrouwen in dat – als deze positieve trend zich aanhoudt – een spannende periode kan worden afgesloten.

Ook Milcobel-leden geven immers het signaal dat de kosten op het melkveebedrijf in de afgelopen periode niet significant gedaald zijn; dit in tegenstelling tot de melkprijs.”

De raad van bestuur van Milcobel onderlijnt daarbij nog eens het belang van projecten als AMI (het samenwerkingsverband met Arla Foods Ingredients voor de productie van weiproteïne concentraat), die inzetten op hoger valoriserende producten die minder onderhevig zijn aan prijsschommelingen.

AV

Lees ook in Bedrijfsnieuws

Meer artikelen bekijken