Startpagina Veeteelt

Vlaanderen krijgt dierenwelzijnslabel ‘Beter voor Dieren’

De vzw Vlaamse Vereniging voor de Bevordering van het Welzijn van Landbouwhuisdieren zal instaan voor een centraal dierenwelzijnskeurmerk in Vlaanderen. Dat label wordt ‘Beter voor Dieren’.

Leestijd : 1 min

Veel Vlamingen willen in hun koopgedrag bij de aankoop van producten van dierlijke oorsprong diervriendelijke keuzes maken, maar beschikken daarvoor niet over de nodige informatie.

Boeren belonen die investeren in dierenwelzijn

De ontwikkeling van een Vlaams dierenwelzijnslabel maakt het mogelijk om bewust te kiezen voor de meest diervriendelijke producten, terwijl de Vlaamse landbouwers die investeren in het welzijn van hun dieren ook beloond worden.

Zo’n dierenwelzijnslabel werd al herhaaldelijk aangekondigd. Met de oprichting van de vzw en het toekennen van werkingsmiddelen komt de introductie van het label dichterbij. De Vlaamse regering kent op voorstel van viceminister-president Ben Weyts (N-VA) aan de vzw Vlaamse Vereniging voor de Bevordering van het Welzijn van Landbouwhuisdieren voor de periode september 2023 tot en met augustus 2024 een subsidie toe van 360.500 euro.

Communicatiecampagne

De subsidie moet ingezet worden voor de ondersteuning van de werkingskosten van de vzw en voor de voorbereiding van een communicatiecampagne voor de operationalisering van 'Beter voor Dieren', het centrale dierenwelzijnskeurmerk in Vlaanderen.

In de raad van bestuur van de nieuwe vzw zetelen vertegenwoordigers van onder meer dierenartsenorganisaties, Boerenbond, de Federatie van het Belgisch Vlees (Febev) en Comeos (retail en distributie).

Filip Van der Linden

Lees ook in Veeteelt

Michael Gore: “Als het zo doorgaat, glijden we opnieuw af naar een crisis in de vleesveesector”

Vleesvee Het aantal runderslachtingen staat op een historisch laag niveau. We produceren vandaag de dag minder rundvlees dan in 1970 en als je het aan Michael Gore, afgevaardigd bestuurder van de nationale beroepsvereniging voor slachthuizen, uitsnijderijen en groothandels (Febev), vraagt is de bodem nog niet in zicht. “We kunnen deze neerwaartse trend alleen stoppen bij de basis: de boer, alsook de tussenschakels in de vleesproductieketen, moeten een eerlijke prijs ontvangen voor hun product. Dat is de impuls die we nodig hebben om de hele keten draaiende te houden.”
Meer artikelen bekijken