Startpagina Bedrijfsnieuws

Voor elke nood zoekt Bayer naar een oplossing

Naar tweejaarlijkse gewoonte organiseerde het Horti-team van Bayer Crop Science een groenteplatform in Sint-Katelijne-Waver. Dit is nodig, want het aantal middelen slinkt bijna jaarlijks. Er werden oplossingen getoond in wortelen, witloofwortelen, prei, knolselder, bosuien, spinazie, savooi- en bloemkool.

Leestijd : 4 min

Eind september organiseerde het Horti-team van Bayer Crop Science opnieuw een groenteplatform aan het Proefstation voor de Groenteteelt in Sint-Katelijne-Waver. Het gaat om de 9de Belgische editie, want om het jaar wordt het in België en Nederland gehouden. “Die proeven blijven nodig. Zo kunnen we op de actuele problematieken inspelen. We proberen oplossingen te vinden met de bestaande middelen, maar ook met nieuwe”, vertelt Staf Antoons. Het bleek ook een succes. Er kwamen bezoekers uit Spanje, Polen, Duitsland, Frankrijk en Nederland. “Dankzij het groeiende areaal in industriegroenten geniet het groenteplatform ook steeds meer belangstelling van de sector uit Wallonië”, gaat hij door.

Dit jaar zorgden de weersomstandigheden opnieuw voor een reeks uitdagingen. Antoons: “Terwijl de insectendruk in het begin beperkt was, stimuleerde vochtig weer de ontwikkeling van een aantal ziektes. Dit leidde tot een aantal interessante proeven voor bestrijding van ziekten en insecten in savooikool, bloemkool, wortelen, bosuien, knolselder, witloof, spinazie, witloofwortelen en ook plantbakbehandelingproeven.”

In wortelen

In wortelen liepen er 2 proeven. Zo werden er nieuwe bestrijdingsstrategieën uitgetest tegen witziekte, alternaria en sclerotinia. Een nieuw middel, al erkend in andere teelten, wordt dan ook voor komend seizoen verwacht. “Het is nu erkend in een andere teelt. In wortelen merken we bovendien dat het zorgt voor sterker loof”, klinkt het. Het zou dan in een schema gebruikt kunnen worden met Rudis.

In een andere proef is het de bedoeling om een nieuw luizenmiddel te testen tegenover de huidige referenties. Hier gebruikt Bayer de resultaten van een proef gelegen op een ander proefstation. Het nieuwe Bayer-middel toont een duidelijk werking. Opmerkelijk was de snelle initiële aanvangswerking, wat cruciaal is om virussen niet verder te verspreiden, en om dus vergeling te voorkomen. Met het nieuwe middel en Ultor OD kan een volwaardig schema opgesteld worden in wortelen om bladluizen te bestrijden.

In witloof

In witloof zijn 2 erkende middelen getest, namelijk Luna Sensation tegen sclerotinia, en Aliette tegen phytophthora. “Phytophthora kan worden opgelopen in de veldfase, maar gaat problemen geven in de forcerie. Daar veroorzaakt het rot”, klinkt het.

In de geteste objecten is duidelijk te zien dat een schema op basis van Luna Sensation en Aliette de optimale bestrijding geeft tegen zowel phytophthora als sclerotinia. Op die manier kunnen de witloofwortelen optimaal in de bewaring/forcerie gaan.

In prei

Hier werd het middel Rudis getest tegenover de huidige referentie, tegen roest. Het bleek een meerwaarde te zijn in het spuitschema. Zo’n middel is nodig. Roest zorgt immers voor verwelking in de prei en veroorzaakt dus een lagere opbrengst. Daarnaast maakt roest de prei ook voor de vers-markt onaantrekkelijk, omdat daar de esthetische waarde van belang is.

“Rudis zit al langer in het gamma. Het voordeel is dat je het kan mengen met andere middelen. Het is wel belangrijk om tijdig te behandelen, en om hiervoor de waarschuwingsberichten te volgen”, vertelt Antoons nog.

In knolselder

Knolselder is een teelt die heel gevoelig is voor ziekten zoals septoria en sclerotinia. Deze laatste ziekte is heel moeilijk te bestrijden. “In de proef zagen we duidelijk dat het object met Luna Sensation duidelijk een meerwaarde toonde tegen sclerotinia. Ook was er septoria aanwezig; deze laatste is het best te bestrijden met Nativo WG. Daardoor beschikt Bayer over 2 fungiciden die duidelijk een meerwaarde bieden tegen ziekten zoals septoria en sclerotinia in witloof”, geeft Antoons mee.

In bosuien

In de bosuienproef was het de bedoeling om Infinito, Fandango en een nieuw middel in de kijker te zetten. In bosuien is er slechts een heel beperkt aantal middelen voorhanden. “Met het verdwijnen van mancozeb een paar jaar geleden zien we dat Infinito zeker zijn plaats heeft in de beginfase om valse meeldauw te bestrijden. Zeker dit jaar, want we hadden veel last van meeldauw”, vertelt Antoons.

Verder in het schema werd Fandango vergeleken met de andere huidige referentie. “Fandango is sterker dan Infinito en wordt dan het best gebruikt als de druk hoger is”, klinkt de raad. Visueel is duidelijk te zien dat Fandango zijn meerwaarde behoudt in de bestrijding van valse meeldauw. Het nieuwe middel van Bayer is minder geschikt om valse meeldauw te bestrijden, maar kan altijd toegevoegd worden om ziekten zoals botrytis en stemphylium te bestrijden. “Dit zijn ziekten waar het nieuwe middel heel effectief op is”, klinkt het nog.

In kolen

In 2023 is Sivanto Prime erkend in alle koolsoorten om luizen te bestrijden. In de proef met savooikool zorgt de inzet van Sivanto Primo, dat nog maar sinds het voorjaar erkend is, ervoor dat niet alleen groene perzikluis, maar ook de melige koolluis bestreden werd. Met de huidige middelen om luizen en witte vliegen te bestrijden is Sivanto Prime een welgekomen middel voor de koolteler. Wanneer Sivanto Prime alleen gebruikt wordt, geeft het toevoegen van olie een serieuze bijdrage in de bestrijding.

In 2023 heeft Rudis een bijkomende erkenning gekregen in bloemkolen. Ervoor was het al erkend in de andere koolteelten. Het middel werd op het platform opnieuw gedemonstreerd tegen de belangrijkste ziekten, zoals mycosphaerella (zwarte vlekkenziekten), witziekte en alternaria (spikkelziekte).

In spinazie

Sinds het verdwijnen van belangrijke actieve stoffen voor zaadontsmetting om Pythium te bestrijden in spinazie is men dringend op zoek naar alternatieven. Pythium zorgt immers voor heel grote verliezen. Daarom test men de optimale positionering van Serenade ASO en van Previcur Energy tegen ziekten zoals pythium en valse meeldauw.

De huidige erkenning en positionering van Serenade ASO, namelijk tijdens de zaai aan 5 l/ha, bleek een van de betere objecten, naast de combinatie van Previcur Energy met Serenade ASO in de groeiperiode van spinazie om bladziekten als botrytis en valse meeldauw te bestrijden.

Marlies Vleugels

Lees ook in Bedrijfsnieuws

Meer artikelen bekijken