Startpagina Wetgeving

Vlaams Onteigeningsdecreet weer een stap dichterbij

In onze eerdere berichtgeving stonden we al meermaals stil bij het Vlaamse Onteigeningsdecreet dat de tot op de draad versleten federale onteigeningswetgeving moet vervangen.

Leestijd : 1 min

Dit Vlaamse Onteigeningsdecreet werd op 25 mei 2017 gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad en zou volgens de berichten toen op 1 november 2017 in werking treden. Deze datum werd echter niet gehaald omdat het wachten was op het noodzakelijke Onteigeningsuitvoeringsbesluit dat moest worden aangenomen door de Vlaamse Regering.

Op 27 oktober 2017, en na advies van de SALV, de SARO, de Vlaamse Woonraad, de MORA, de Minaraad, de SERV en de Raad van State heeft de Vlaamse Regering uiteindelijk toch haar definitieve goedkeuring gegeven aan het uitvoeringsbesluit bij het Vlaams Onteigeningsdecreet. Volgens de info die de Vlaamse overheid op haar website verstrekt, wordt nu gemikt op een inwerkingtreding op 1 januari 2018. Uitzondering vormt het Digitaal platform en een aantal bepalingen die daarmee samenhangen. Deze nieuwe datum van 1 januari 2018 lijkt nu inderdaad haalbaar omdat enkel nog de publicatie in het Belgisch Staatsblad moet gebeuren.

In onze volgende artikelen houden we onze lezers zeker op de hoogte. De datum van inwerkingtreding is immers bijzonder belangrijk omdat de wetgeving onmiddellijk van toepassing wordt op alle onteigeningsdossiers waarvoor de onteigeningsrechter nog niet werd gevat. Vorige week is blijkbaar wel al het eerste beroep tot vernietiging van het Vlaamse Onteigeningsdecreet ingediend bij het Grondwettelijk Hof.

Lees ook in Wetgeving

Meer artikelen bekijken