Vegaplan schakelt een niveau hoger en lanceert een duurzaamheidsmonitor
Vanaf 1 januari 2024 wordt een duurzaamheidsmonitor toegevoegd aan de Vegaplan Standaard voor primaire plantaardige productie. Alle Vegaplan gecertificeerde producenten voor primaire plantaardige productie zullen in voorbereiding van hun eerstvolgende audit de duurzaamheidsinitiatieven die ze op hun bedrijf reeds toepassen in een vragenlijst moeten aanduiden.

De monitor betreft een aanvulling op de duurzaamheidseisen die reeds verplicht zijn in de Vegaplan Standaard. In 2014, ondertussen bijna 10 jaar geleden, werd bij de overgang van de IKKB Standaard naar de Vegaplan Standaard, duurzaamheid in de standaard opgenomen. Een deel van de duurzaamheidsmaatregelen behandelen de toepassing van Geïntegreerde Gewasbescherming (IPM), waaronder de verplichting van teeltrotatie, erosiemaatregelen en bufferzones langs waterlopen. Tot op vandaag maken deze duurzaamheidsmaatregelen deel uit van de Vegaplan Standaard en vormen ze de basisvoorwaarde voor marktoegang. Het is dankzij deze maatregelen dat Vegaplan ook recentelijk opnieuw de score ‘goud’ behaalde bij SAI en zo op internationaal vlak ook erkenning krijgt.
De mogelijke duurzaamheidsmaatregelen die de landbouwer kan nemen gaan echter veel verder dan deze die in de Vegaplan Standaard als basis worden gevraagd.
Duurzaamheidsinitiatieven
Vele land- en tuinbouwers nemen op hun bedrijven bijkomende duurzaamheidsinitiatieven, zoals bijvoorbeeld de toepassing van innovatieve technieken (bv precisielandbouw) of het gebruik van beslissingsondersteunende instrumenten bij irrigatie, bemesting of gewasbescherming.
Het is belangrijk om ook deze inspanningen in kaart te brengen en met die informatie de discussie en de ontwikkeling naar meer duurzaamheid te onderbouwen met gekwantificeerde gegevens.
Ook sierteelt?
Het is in die optiek dat Vegaplan besloten heeft om een duurzaamheidsmonitor op te nemen in de Vegaplan Standaard PPP. Deze werd in de schoot van de Technische Werkgroep van Vegaplan in samenwerking met de betrokken sectorvertegenwoordigers ontwikkeld. Ook de sierteeltsector ziet het nut van een duurzaamheidsmonitor in en bekijkt concreet om deze in de Vegaplan Standaard NET op te nemen. Dit is echter nog in ontwikkeling en zal in een later stadium worden ingevoerd.
Een stap vooruit
“Er zijn heel veel vooroordelen over de sector en in het kader van duurzaamheid is het nodig dat we blijven vertellen wat we goed doen. Een duurzaamheidsmonitor laat toe de duurzaamheidsinspanningen van de land- en tuinbouwbedrijven in kaart te brengen en aantoonbaar te maken. Bijkomend kunnen we hier als sector een win-win creëren, want heel wat duurzaamheidsinvesteringen zijn ook economisch een stap voorwaarts”, aldus Guy Vandepoel, bestuurder van Vegaplan en lid hoofdbestuur bij Boerenbond.
Ook voor de handel en de verwerking is het belangrijk dat Vegaplan verdere stappen zet op het vlak van duurzaamheid.
“ Onze bedrijven zijn bezig met de implementatie van de nieuwe EU-richtlijn rond duurzaamheidsrapportering (CSR). Duurzaam aankopen van grondstoffen en producten zal in deze context onderbouwd moeten worden met gekwantificeerde cijfers. De monitor van Vegaplan is hiervoor het juiste instrument en zal de waarde van het Vegaplan certificaat in de keten verhogen”, geeft Christophe Vermeulen, directeur van FVP House en bestuurder van Vegaplan, mee.
Voor meer informatie over de inhoud van de monitor bezoek www.vegaplan.be