Startpagina Bedrijfsnieuws

Innovatie in bodembewerking- en zaaitechniek bij Väderstad

Väderstad presenteerde afgelopen najaar zijn productnieuws voor 2024.

Leestijd : 6 min

Een eerste nieuwe machine in het aanbod van Väderstad, is de Extract-schoffelmachine. Deze kwam er in het gamma bij nadat de Zweedse fabrikant in februari 2023 het volledige gamma schoffelmachines van de Deense fabrikant Thyregod had overgenomen. Het gaat enkel om een overname van de intellectuele eigendomsrechten van de schoffelmachines. De andere werktuigen en/of gebouw, personeel... van Thyregod zijn niet overgenomen.

Nieuwe Extract-schoffelmachines

De nieuwe productfamilie van schoffelwerktuigen heeft de naam ‘Extract’ gekregen en is geschilderd in de traditionele rode, gele en zwarte kleuren van Väderstad. Het zal in eerste instantie worden verkocht in 2 modellen: de getrokken Extract L 16-48 en de gedragen Extract V 8-36. Afhankelijk van het model zijn zowel Extract L als Extract V beschikbaar, met rijafstanden van 225, 250, 450, 500 en 750 mm.

Väderstad begeeft zich om meerdere redenen op de markt van schoffelmachines. Vooreerst past het perfect bij hun aanbod Tempo en Proceed zaaimachines. Verder zien ze heel wat potentieel in de markt van mechanische schoffelmachines, omdat de druk op de inzet van chemische gewasbescherming steeds hoger wordt.

De Extract-schoffelmachine heeft een hoog hoofdframe om de gewassen er makkelijk en zonder schade onder te laten passeren. Verder is er sectiecontrole per schoffelelement zodat geren en kopakkers mooi kunnen afgewerkt worden. Op de wendakker heffen de schoffelelementen tot een hoogte van 65 cm. De getrokken Extract L heeft een telescopische dissel, waardoor de machine lang is op de weg en kort in het veld.

Variabele grondbewerking bij TopDown en Opus

Vanaf modeljaar 2024 kunnen de cultivator TopDown en Opus worden uitgerust met E-Services via een netwerkverbinding, sensoren en bijgewerkte elektronica. Dit opent de mogelijkheid om volledige controle over de machine te krijgen via het iPad-gebaseerde besturingssysteem Väderstad E-Control, evenals om de machine te bedienen via de Isobus-terminal van de tractor.

Met de Opus- en Topdown-  cultivatoren kan aan variabele bodembewerking gedaan  worden.
Met de Opus- en Topdown- cultivatoren kan aan variabele bodembewerking gedaan worden. - Foto: TD

De introductie van E-Services op TopDown- en Opus-cultivatoren maakt deze in staat om taakkaarten te gebruiken. Tijdens het veldwerk worden de machine-instelling automatisch aangepast volgens de taakkaart. Dit betekent dat de landbouwer, voordat hij naar het veld gaat, kan programmeren hoe de individuele machineonderdelen zoals schijven, tanden, nivelleerplaten en rollen zich op specifieke plekken op het veld moeten gedragen. Met andere woorden: op welke diepte moeten ze werken op basis van bijvoorbeeld grondsoort of andere veldkenmerken? In de tractor wordt deze taakkaart ingevoegd op de Isobus-terminal van de tractor, die vervolgens verbinding maakt met het Väderstad- E-Control-systeem om de besturing van de machine over te nemen.

Na het variabel toedienen van zaad, meststof en spuitmiddel is dit een stap naar het variabel bewerken van de grond met de filosofie: zo veel als nodig, zo weinig als kan. Dieselbesparing, betere bodemkwaliteit, hogere werksnelheid en minder slijtage zijn allemaal argumenten die aangehaald worden om aan variabele bodembewerking te doen.

Uiteraard kan de tractorbestuurder met behulp van het op iPad gebaseerde besturingssysteem Väderstad E-Control nog steeds rechtstreeks vanuit de trekkercabine de volledige controle over de machine hebben. Met een druk op de knop kan hij zelf de individuele werkdiepte of intensiteit van de schijven, tanden, nivelleerplaten of rollen instellen.

Nieuwe functies dankzij nieuwe elektronica

In de zomer van 2024 wordt het nieuwe elektronische systeem WSX geïntroduceerd voor de Väderstad Tempo F-, Tempo V- en Tempo L-precisiezaaimachines. Door de elektronica van de zaai-unit te upgraden, worden nieuwe functies mogelijk gemaakt om nauwkeurigheid in het veld te garanderen. De nieuwe functies omvatten automatische zaadverenkeling, actieve hydraulische drukregeling en bochtencompensatie.

De Tempo-zaaimachine krijgt  nieuwe  functionaliteiten.
De Tempo-zaaimachine krijgt nieuwe functionaliteiten. - Foto: TD

Het nieuwe WSX-systeem (met borstelloze motoren en verbeterde bekabeling) stelt Väderstad in staat om 3 nieuwe functies te integreren om de nauwkeurigheid van de Tempo-zaaimachine nog verder te optimaliseren. Ten eerste wordt automatische zaadverenkeling geïntroduceerd om altijd een nauwkeurige verenkeling in het zaaihuis te garanderen, zonder de noodzaak van handmatige instelling. Met sensoren in elke rijeenheid wordt de zaadverenkeling continu bewaakt en automatisch aangepast aan de optimale instelling.

Ten tweede wordt actieve hydraulische drukregeling van de individuele zaaielementen geïntroduceerd om altijd een exacte zaaidiepte te garanderen, onafhankelijk van de bodemgesteldheid. Als je bijvoorbeeld over een lichter veldgebied gaat, zal de druk afnemen en bij het betreden van een gebied met een hardere bodemgesteldheid zal de druk toenemen. Om snelle reactietijden te garanderen, werkt het systeem met hydrauliek. De zaaimachine kan worden uitgerust met actieve hydraulische drukregeling voor de volledige machinebreedte, of met individuele actieve hydraulische drukregeling voor elke rij.

De derde nieuwe functie is de introductie van bochtencompensatie, die zorgt voor een consistente dosering over de gehele breedte van de zaaimachine. Dit betekent dat de binnenste rijen in de bocht hun werksnelheid tijdelijk zullen verlagen, terwijl de buitenste rijen deze zullen verhogen. Gyrosensoren identificeren wanneer de machine draait en passen de dosering van elke rij aan.

Vloeibare meststoftoediening

Als nieuwe optie kan de Tempo L 8-24-precisiezaaimachine worden uitgerust met een systeem voor de toediening van vloeibare mestsstoffen. Het is volledig geïntegreerd en afgestemd op de hoge zaaisnelheden waarvoor de Tempo bekendstaat. De machine kan bijvoorbeeld standaard vloeibare mestgiften van 30 tot 200 l/ha verwerken zonder de spuitdoppen op de machine te veranderen, met een rijafstand van 750 mm en een rijsnelheid van 15 km/u.

Het nieuwe systeem heeft een kunststof tank van 2.000 l voor vloeibare meststoffen. Dit kan in de zaadrij worden toegediend via de rij-eenheden, of naast de zaadrij kouters. Om de meting van vloeibare meststoffen te regelen, bewaken flowsensoren voortdurend de afgifte. Door gebruik te maken van deze realtimefeedback van de gift, handhaaft het systeem automatisch de geselecteerde afgifte.

Het vloeibare mestsysteem is volledig geïntegreerd in het iPad-gebaseerde besturingssysteem Väderstad E-Control, waarbij de bestuurder volledige controle krijgt over het zaaien in het veld. Net als de zaaddosering wordt ook de vloeibare meststof rij voor rij afgesloten.

Het vullen van de vloeibare mesttank kan worden gedaan met behulp van een externe pomp of zwaartekracht, als alternatief via de ingebouwde pomp van de machine. Om een veilige werking te garanderen, is de machine uitgerust met een watertank, een wassysteem en compartimenten voor persoonlijke beschermingsmiddelen.

Proceed V bijna beschikbaar

Al enige tijd terug innoveerde Väderstad met de presentatie van de Proceed-precisiezaaimachine voor tarwe, gerst, koolzaad, suikerbieten, erwten, maïs, zonnebloemen en meer. Nu kondigen ze aan dat deze eind 2024 effectief bestelbaar wordt.

De Proceed kan het komende jaar besteld worden.
De Proceed kan het komende jaar besteld worden. - Foto: TD

Het hart van Proceed zijn de uiterst nauwkeurige zaai-elementen. Alvorens te zaaien bereiden individuele aandrukwielen (met hydraulische drukregeling) de zaaigeul voor, om dezelfde omstandigheden voor elk zaadje te garanderen. Wanneer de zaden de zaai-elementen bereiken, neemt een aangepaste versie van het Väderstad PowerShoot-systeem de volledige controle over van elk afzonderlijk zaadje helemaal tot aan de grond. Bij het verlaten van de korte zaadpijp wordt elk zaadje ontvangen door een stopwiel. Dit zorgt voor een optimaal zaad-tot-bodemcontact op geselecteerde diepte over de hele werkbreedte.

Vanwege het vermogen om het kleinste zaad met millimeterprecisie op de perfecte diepte te plaatsen, hebben veldproeven aangetoond dat Proceed de hoeveelheid tarwezaad met de helft kan verminderen terwijl dezelfde opbrengst wordt behouden in vergelijking met moderne zaaimachines op de markt. Nog belangrijker is dat de proeven hebben aangetoond dat Proceed-planten sterker opkomen door minder concurrentie met andere planten en meer blootstelling aan zowel zon als vocht, en zeer gelijkmatig in alle groeistadia van het oogstjaar.

Proeven met wintertarwe met een zaaidichtheid van 150 zaden/m2 laten een toename zien van 102% in plantenbiomassa, 72% in wortelbiomassa en 62% meer scheuten per plant, vergeleken met een moderne zaaimachine.

No till-zaaimachine

De laatst nieuwe introductie van Väderstad is de nieuwe no till-zaaimachine Seed Hawk 600-900C. Dit is een compleet nieuwe machine, gebouwd rond het beproefde Seed Hawk-messenkoutersysteem. Er is een grote voorraadtank met 3 compartimenten, die volledige veelzijdigheid op het gebied van zaad en kunstmest biedt. De machine gebruikt het zeer nauwkeurige Fenix III-doseersysteem om een gelijkmatige productstroom naar de zaad- en kunstmestkouters te garanderen, en de machine wordt bediend via het iPad-gebaseerde besturingssysteem Väderstad E-Control.

Tim Decoster

Lees ook in Bedrijfsnieuws

Case Construction lanceert nieuwe wiellader

Bedrijfsnieuws Case Construction Equipment heeft zijn assortiment middelgrote wielladers uitgebreid met een achtste model in de serie. De geheel nieuwe 651G Evolution is gebaseerd op het moedermodel 621G en biedt verbeterde prestaties.
Meer artikelen bekijken