Startpagina Stikstof

Vlaamse ministers zitten maandag weer samen over stikstofdossier

De Vlaamse vakministers hebben zaterdag samen met de gespecialiseerde parlementsleden ruim zeven uur vergaderd om de grote knopen in het stikstofdossier te ontwarren. Op verschillende punten worden de loopgraven intussen verlaten, maar er staan ook nog veel zaken onder voorbehoud, valt na afloop te horen. Over een nieuwe benadering van de lijst met rode bedrijven is er overeenstemming.

Leestijd : 2 min

Zuhal Demir (N-VA), Jo Brouns (CD&V) en Gwendolyn Rutten (Open VLD) vergaderden zaterdag in Brussel, zonder regeringsleider Jan Jambon (N-VA). Bedoeling was om de grote inhoudelijke knopen door te hakken en die de komende twee weken juridisch verder uit te werken. Omstreeks 21.30 uur gingen ze uit elkaar, om maandag verder te praten.

Op weg naar een overeenkomst

Er is intussen overeenstemming om af te stappen van de strikte lijst met rode bedrijven. Die piekbelasters krijgen de mogelijkheid om een dossier in te dienen met de maatregelen die ze willen nemen om hun uitstoot naar beneden te halen. Als ze toch zouden beslissen om te stoppen, krijgen ze wel nog steeds recht op een uitkoopregeling.

De harde uitstootdrempels voor de landbouw zouden ook minder hard worden. Een landbouwbedrijf dat boven de drempel zit, zou de kans krijgen om een passende beoordeling te laten maken, een individuele analyse van het bedrijf in kwestie, die eventueel toch de deur naar een vergunning zou kunnen openen. Dat zou een manier kunnen zijn om CD&V het verschil in behandeling tussen landbouw en industrie te laten aanvaarden.

Ook het extern salderen, een andere CD&V-eis, zou een plaats krijgen in het akkoord. Dat systeem laat toe dat een landbouwer de uitstootrechten kan overnemen van een andere landbouwer die ermee stopt.

De toekomst van het Turnhouts Vennengebied

Een laatste punt waarover maandag nog wordt gepraat is het specifieke geval van het Turnhouts Vennegebied. Daar zijn de stikstofproblemen zo acuut dat er eigenlijk niets meer kan worden ontwikkeld in de nabijheid. Er groeit nu een consensus dat die situatie niet leefbaar is en dat er moet worden aanvaard dat het gebied niet in zijn oorspronkelijke staat kan worden hersteld.

Zondag schreven de medewerkers van ministers en parlementsleden nog verder aan nieuwe teksten. Maandag volgt een nieuw topoverleg.

Belga

Lees ook in Stikstof

Advocaat Keuleneer: “Zolang we landbouw zien als noodzakelijk kwaad zal de rechtszekerheid niet verbeteren”

Stikstof Hij heeft meer dan 40 jaar ervaring als jurist op de teller, maar ook de opiniemaker in Fernand Keuleneer houdt graag een betoog, namelijk voor een klimaat waarin landbouw in ere wordt hersteld en waarin langetermijninvesteringen weer mogelijk worden. “Maar landbouw wordt nu gezien als iets schadelijks dat je tot een minimum moet beperken. Zo geraken we natuurlijk niet vooruit.”
Meer artikelen bekijken