Startpagina Milieu

Begin november waren het normale tot zeer hoge grondwaterstanden

In 94% van de meetplaatsen registreerde de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) begin november normale, hoge tot zeer hoge grondwaterstanden voor de tijd van het jaar.

Leestijd : 1 min

Begin november vertoonde de overgrote meerderheid van de locaties (94%) een normale tot (zeer) hoge freatische grondwaterstand voor de tijd van het jaar: 73% van de meetplaatsen was hoog (32%) tot zeer hoog (41%), 21% normaal, en 6% laag (5%) tot zeer laag (1%) voor de tijd van het jaar.

Ter vergelijking: begin november 2022 waren er 30% normale tot zeer hoge freatische grondwaterstanden. Het is van november 2013 geleden dat het percentage meetplaatsen met normale tot zeer hoge grondwaterstanden begin november zo hoog was.

De 14-daagse gemiddelde debieten op de onbevaarbare waterlopen stegen overal in Vlaanderen sterk ten opzichte van een maand geleden. Op 15% van de meetplaatsen worden normale waarden gemeten. Op 85% werden hoge (24%) tot zeer hoge debieten (61%) gemeten.

VMM

Lees ook in Milieu

BBL: “Eurpese Raad wil Green Deal laten vallen”

Milieu Een gelekte nota van de Europese Raad geeft zicht op de strategische prioriteiten die de lidstaten naar voor willen schuiven voor de nieuwe Europese Commissie. Volgens Bond Beter Leefmilieu (BBl) blijkt uit de gelekte nota dat regeringsleiders alle aandacht voor de biodiversiteit- en klimaatcrisis overboord willen gooien. Dat zou een ontmanteling van de Europese Green Deal betekenen.
Meer artikelen bekijken