Startpagina Stikstof

Stikstofakkoord geeft opnieuw handvaten voor oplossingen in Turnhouts Vennengebied

“De onzekerheid zal altijd een beetje blijven knagen, maar er zitten verschillende elementen in het stikstofakkoord die de mensen wat meer vertrouwen moeten bieden”, zo heeft Piet Vanthemsche, de intendant voor het Turnhouts Vennengebied, woensdag verklaard op het akkoord dat de Vlaamse regering heeft bereikt over de aanpak van het teveel aan stikstof.

Leestijd : 2 min

Vanthemsche werd door de Vlaamse regering aangesteld tot intendant van het Turnhouts Vennengebied, dat gekenmerkt wordt door zeer stikstofgevoelige natuur. Een tijdje geleden schortte Vanthemsche zijn gesprekken op bij gebrek aan een politieke consensus. Het nieuwe akkoord geeft volgens hem opnieuw handvaten om een oplossing te zoeken voor het gebied. Hij werkt aan een ontwikkelplan tot 2045.

Over landsgrenzen heen

Het zal nu zaak zijn te bekijken hoe het akkoord eerst in een decreet en nadien in de praktijk wordt vertaald, luidde het woensdag in De Ochtend op Radio 1. Maar Vanthemsche is alleszins blij dat de last niet alleen op de schouders van de boeren in het Vennengebied terechtkomt. Er zal immers ook over de landsgrenzen worden gekeken naar wat er gebeurt in Nederland. Daar bevindt zich intensieve veehouderij en de winst bij onze noorderburen zal mee in rekening worden genomen.

Ook belangrijk is dat bedrijven die voldoen aan de strenge eisen na 2030 zullen kunnen worden vergund en dat de vrijwillige stopzettingsregel wordt verankerd. "Er zijn wel degelijk landbouwers die de inspanning willen doen en hun bedrijven voor de toekomst veilig willen stellen", weet Vanthemsche.

De intendant wijst ook op het voornemen om opnieuw het gesprek aan te gaan met Europa over de doelstellingen in de Habitat-richtlijn, want uit berekeningen blijkt volgens hem dat die niet haalbaar zijn in het Vennengebied. "Het is belangrijk dat we inspanningen doen, maar we moeten ook met Europa gaan praten over hoe we daar mee omgaan", aldus Vanthemsche. "Je moet kunnen overleggen om maximale inspanningen te doen, maar toch geen onhaalbare doelstellingen in het decreet te zetten."

Belga/SN

Lees ook in Stikstof

Meer artikelen bekijken