Startpagina Bedrijfsnieuws

Nieuwe Plus-serie en 6340 Terrus CVT bij Steyr

Enige tijd terug presenteerden we de Hybrid-CVT-tractor van Steyr. Terwijl deze het komende jaar nog niet op de markt komt, is dit wel het geval voor andere nieuwe tractormodellen in de Plus- en Terrus-reeks van de Oostenrijkse fabrikant.

Leestijd : 4 min

De legendarische Plus-typebenaming meet een terugkeer in het assortiment van Steyr. Onder deze naam wordt een reeks van 5 tractoren geïntroduceerd met een vermogen van 80 tot 120 pk. Met de nieuwe Plus-serie wordt de bestaande Kompact-serie vervangen.

Nieuwe Plus-serie

Met de nieuwe Plus-serie steekt Steyr nieuwe technologie in een compacte tractor die over een nieuwe motorkap beschikt die een opvallend nieuwe vorm heeft. Dit ontwerp zullen we later bij andere nieuwe tractorseries terug zien opduiken.

Het vermogen wordt opgewekt in een FPT 3,6-l viercilinderturbomotor. Deze is voorzien van een intercooler, commonrail-brandstofinjectie en Hi-eSCR2-uitlaatgasnabehandeling om aan de Fase V-emissienorm te voldoen. Het motorkoppel op het topmodel bedraagt 506 Nm, de brandstoftank heeft een inhoud van 128,8 l en er wordt zo’n 9,6 l Ad-Blue meegenomen.

Aan de motor zit een powershifttransmissie gekoppeld met 24 voorwaartse en 24 achterwaartse versnellingen en een elektro-hydraulische powershuttle. Extra kruipversnellingen zijn verkrijgbaar. De tractoren van de Plus-serie hebben ook een rem-koppelingsfunctie. Daarbij worden met één voet de aandrijving uitgeschakeld en de remmen bediend. Dat kan bijvoorbeeld handig zijn op een kruispunt of bij voorladerwerken.

Meer capaciteit

Ten opzichte van de vorige serie (de Kompakt-reeks) is de maximale hydraulische pompuitvoer van 64 l/min verhoogd tot 80 l/min. Het tilvermogen van de achterhef ging van 4.400 kg omhoog tot 5.000 kg en het toe gestane totaalgewicht nam met 500 kg toe tot 7.000 kg. Op de nieuwe Plus-tractoren kunnen ook grotere bandenmaten – tot 420/85R38 achteraan.

Nieuwe 6340 Terrus CVT

De Terrus CVT-reeks wordt naar boven uitgebreid met een nieuw topmodel, de 6340. Dit werd gedaan om een antwoord te bieden op de vraag naar tractoren met een hoger vermogen bij compacte afmetingen. De laatste 3 cijfers in de typenummering duiden het maximale vermogen zonder boost aan (in plaats van het nominale vermogen voorheen).

Met de 6340 krijgt de Terrus CVT-reeks van Steyr er een nieuw topmodel bij.
Met de 6340 krijgt de Terrus CVT-reeks van Steyr er een nieuw topmodel bij. - Foto: TD

De nieuwe Terrus CVT-serie bestaat uit de 6290, de 6315 en de 6340. Ze worden allemaal aangedreven door een FPT NEF-motor van 6,7 l die bij het nieuwe topmodel 9% meer vermogen biedt dan de 6300. Ondanks dit extra vermogen weegt de 6340 evenveel als andere Terrus CVT-modellen, met een onbelast gewicht van 11.530 kg en een totaal toelaatbaar gewicht van 16.800 kg. Het maximale hefvermogen van de achterste hefinrichting is 11.058 kg, terwijl het standaard hydraulische debiet 165 l/min bedraagt. Optioneel is dit 220 l/min.

De gebruikte traploze transmissie in de nieuwe 6340 Terrus CVT is verbeterd om het hogere vermogen aan te kunnen. Daarom werden onder andere de hydrostatische eenheid, de besturingssoftware, onderdelen van de aandrijflijn, de achterdifferentieel en de achteraftakas herzien.

Aanvullend zijn de nieuwe tractoren voorzien van het S-Brake-systeem. Elke keer als de bestuurder de snelheid verlaagt, maakt dit systeem een schatting van de benodigde deceleratiekracht en past daarop de toegepaste remkracht aan.

Evolution of Excellence

Alle voornoemde nieuwe modellen zijn verkrijgbaar met Evolution- of Excellence-pakketten. Beide pakketten bieden een uitgebreide specificatie met het Infomat 1200-touchscreen, en het Excellence-pakket voegt extra kenmerken toe, uiteenlopend van Power Beyond tot premium luidsprekers. De standaard Isobus Klasse 3-configuratie kan worden geüpgraded naar Tractor Implement Management (TIM). Dat is het nieuwste protocol voor communicatie tussen tractor en werktuig, waarmee gegevens van en naar het werktuig worden overgedragen.

Telematica-toepassingen

S-TECH Connect is standaard voor alle Terrus CVT-tractoren en biedt real-timedienstverlening, diagnose op afstand, een jaarlijkse inspectie en een gratis eigenaars-/bestuurderstraining.

De nieuwe tractoren krijgen ook een 5-jarig S-Fleet Plus-telematica-abonnement, waarmee gebruikers precisielandbouwgegevens die tijdens de werkzaamheden zijn verzameld, kunnen bekijken, bewerken, beheren, analyseren en gebruiken. Eigenaren kunnen hun eigen machineparken beheren, de locatie van elke tractor controleren, logistiek coördineren, onderhoud optimaliseren en ‘net-op-tijd-tanken’ mogelijk maken, voor een maximale productiviteit. De telematicafuncties van het systeem bieden ook proactieve ondersteuning bij pech, assistentie van klanten op afstand, onderhoudsherinneringen en rapporten van de machinegeschiedenis.

Connect Room Hub

De activiteit en connectiviteit van de Steyr-tractoren worden mee geoptimaliseerd (verhoogd) door de Connect Room Hub, die de fabrikant op zijn fabriek in Sankt-Valentin (Oostenrijk) installeerde. Dit is een soort zenuwcentrum/netwerk waar in realtime een enorme hoeveelheid gegevens van verbonden Steyr-tractoren worden gemonitord en geanalyseerd door productspecialisten. Daardoor kunnen ze proactief reageren op problemen, ze oplossen of ze helpen voorkomen. De plaatselijke Steyr- dealer speelt hierin ook een enorm belangrijke rol. Die is immers mee verbonden en kan zo mee de goede werking van de tractoren van zijn klanten bewaken.

Kortom de Connect Room Hub helpt Steyr-klanten hun tractor zo efficiënt mogelijk te gebruiken, in goede conditie te houden en de productiviteit te maximaliseren. Daarom worden er ook 3 rapporten gegenereerd: een maandelijks geschiedenisrapport, een onderhoudsrapport en een operationeel rapport. Dit laatste geeft inzicht in het correcte gebruik van de tractor en identificeert verbeterpunten. Door daarop in te spelen verbetert de productiviteit en wordt het machinegebruik geoptimaliseerd.

Tim Decoster

Lees ook in Bedrijfsnieuws

Meer artikelen bekijken