Startpagina Paarden

Louter uitblinkers, maar wie gaat dit jaar met de oppergaai aan de haal?

Het Europese Kampioenschap eind augustus in Milaan bracht misschien niet helemaal wat ervan verwacht werd, maar gelukkig zijn er in de springsport vele andere grote evenementen en daar waren de Belgische paarden wel op de afspraak. Zeges van Aken tot Zuidwolde, van Vancouver tot Sydney. Ook in 2023 regen de Belgische paarden de hoogtepunten aaneen. Tien van hen sprongen zich dermate in de kijker dat ze een nominatie voor het ‘Paard van het Jaar’ in de wacht sleepten.

Leestijd : 4 min

Naar goede gewoonte organiseert Landbouwleven in samenwerking met Jumping Mechelen een referendum: het ‘Landbouwleven Paard van het Jaar’. Zoals de naam al aangeeft, geeft deze verkiezing aan het Belgische (en internationale) kennerspubliek de kans om een Belgisch gefokt of goedgekeurd paard (lees: een paard dat is ingeschreven of goedgekeurd bij een Belgisch stamboek) naar aanleiding van zijn of haar prestaties nog eens extra te fêteren. Uiteraard delen de fokker, ruiter en eigenaar(s) mee in de feestvreugde.

Het is nu aan jou om uit te maken wie van deze 10 paarden effectief de prestigieuze titel ‘Paard van het Jaar’ op zijn of haar al rijk gevuld palmares mag bijschrijven. We helpen je op weg met onderstaande beschrijvingen en met het overzicht in tabel 1.

46-3420-PAARD VH JAAR

Nominaties

Als het gaat om Belgische paarden die de voorbije 12 maanden geschitterd hebben, kunnen we opnieuw niet om de BWP’er King Edward (ex-King Edward Ress, v. Edward 28) heen. Afgelopen jaar stond deze ruin met zijn vaste ruiter Henrik von Eckermann maar liefst 5 keer op het hoogste schavotje van een GP of wereldbeker op vijfsterrenniveau. Ze wonnen de wereldbekers van Verona en Basel, met als toetje een grandioze zege in de wereldbekerfinale in Omaha. Daarna vervolgden ze hun successen met zeges in de GP’s van Stockholm en Rome. Het was een zoveelste succesjaar voor het fokproduct van Wim Impens.

Winnaars

GP-winnaars waren er sowieso in allerhande maten en formaten. In La Baule ging Katanga v/h Dingeshof (v. VDL Cardento, fokker: Jaak Vermeulen) met de overwinning aan de haal. In de Nations Cup van Aken deed de merrie het dubbel nul met Nicola Philippaerts. Recent voegden ze daar nog een derde plaats aan toe in de wereldbeker van Verona.

Over de Atlantische Oceaan schitterde Kalinka van ’t Zorgvliet (v. Thunder van de Zuuthoeve, fokker: Clarysse Van Coppenolle). Deze eveneens 13-jarige BWP-merrie won met Karl Cook onder meer de GP’s van Thermal en Williamsburg, telkens op vijfsterrenniveau.

Daniel Deusser en Killer Queen VDM (v. Eldorado van de Zeshoek, f: familie Bruggeman) zijn nog zo’n bekende namen in deze verkiezing. Afgelopen jaar werden ze tweede in de Rolex GP van Aken. De erelijst van dit duo wordt intussen door weinigen nog geëvenaard.

Aken

Niet alleen Katanga en Killer Queen schitterden in Aken. De Braziliaanse topruiter Rodrigo Pessoa keerde recent terug op het allerhoogste niveau en rekende daarvoor op zijn 10-jarige ruin Major Tom (ex-Nielsdaka van de Rhamdia Hoeve, v. Vagabond de la Pomme). Dit fokproduct van Armand Van Gijsel kende zijn grote doorbraak dit seizoen, met onder meer dubbel foutloze omlopen in de landenwedstrijden van St. Gallen en La Baule, teambrons op de Pan American Games en een vierde plaats in de GP van Aken.

Ook Lector vd Bisschop (v. Bamako de Muze, fokker: Stal den Bisschop) zette afgelopen jaar de stap naar het vijfsterrenniveau. Met Koen Vereecke in het zadel won deze sBs-gekeurde hengst de GP5* en de landenwedstrijd van Sopot. Met het Belgische team pakten ze ook nog brons in de Nations Cup-finale in Barcelona.

Kampioen

Kampioenen kunnen uiteraard geenszins ontbreken in deze lijst. De meest recente Belgische kampioen luistert naar de naam Ermitage Kalone (v. Catoki, f: Magali Dessalles). Onder Gilles Thomas imponeerde deze gekeurde voshengst met louter foutloze omlopen op de zandbodem van Stoeterij Zangersheide. Het leverde hun met verve de titel op. Recenter nog werd het duo zesde in de GP4* van Maastricht.

Nummer één

Het glipte misschien wat tussen de mazen van het hippische net door, maar ook in de top-10 van de WBFSH-ranking over de voorbije twaalf maanden nemen Belgisch gefokte paarden een prominente plaats in. Op nummer drie prijkt Dexter Fontenis Z (v. Diarado). Het fokproduct van S-Ky Horses S.C.R.I won met Simon Delestre onder meer de GP van Oslo en werd tweede in de GP5* van Doha en de wereldbekermanche van Oslo. Landon (ex-Crack de Nyze Z, v. Comilfo Plus Z, f: Danny Nijs) kende dan weer een absoluut boerenjaar onder Kent Farrington. Het duo won onder meer de GP5* in Calgary en San Miguel de Allende. Ze werden ook individueel tweede en pakten teamgoud op de Pan American Games. De tweede hoogst gerangschikte BWP’er (na King Edward) luistert naar de naam My Prins van Dorperheide (v. Zilverstar T, f: Philippaerts We Live Horses). De schimmelruin begon als een raket aan het GCT/GCL-seizoen met onder meer winst in de GP5* van Mexico City.

Stemming geopend

Een indrukwekkende lijst genomineerden dus, maar slechts één paard kan met deze prestigieuze bekroning aan de haal gaan. Wie dat wordt, ligt in jouw handen. Stem op jouw favoriet. Let op, er kan slechts één keer geldig gestemd worden per persoon.

De verkiezing loopt vanaf nu tot 10 december. Met een beetje geluk win je dankzij jouw stem ook vrijkaarten voor Jumping Mechelen en zo kan je erbij zijn wanneer de uiteindelijke laureaat gehuldigd wordt.

In tabel 1 kun je alle genomineerden en hun prestaties nog even kort samengevat raadplegen.

Arnout Coppieters

Lees ook in Paarden

Paarden op de weide: veel lof maar sterk onderschat

Paarden Voor elke paardenhouder is het je van het als het weideseizoen aanbreekt. Trouwens, wie ziet niet graag grazende paarden in alle vrijheid evolueren op de weide? Er is nochtans een keerzijde aan de medaille: in veel gevallen – gebrek aan weiland indachtig – krijgt het gras de genadeslag alvorens de groei echt van start gaat!
Meer artikelen bekijken