Startpagina Paarden

Europees veulenkampioenschap

Zoals ieder jaar vond in Sint-Pieters-Leeuw samen met de officiële prijskamp een Europees veulenkampioenschap voor trekpaardveulens plaats.

Leestijd : 2 min

Tijdens dit veulenkampioenschap kwamen er verschillende landen aan bod. Duitsland was dit jaar afwezig.

Nederland

Nederland was op dit veulenkampioenschap aanwezig met 8 veulens. De kwaliteit was homogeen goed, zonder uitschieters. Voor de eerste plaats ging het tussen nummer 2 Farah van ’t Broek (v. Codex van Waardzicht) en de bruine Olga van de Klaverhoeve (v. Daniel van de Vendoorn), die schouder aan schouder lagen. Olga moest een stapje achteruit doen ten voordele van Farah.

Frankrijk

Als tweede land kwam Frankrijk, met 9 deelnemers. De kopplaats was voor de vosse Ninja du Marais (v. Brin d’Or van het Hermeshof). Opvallend voor de Franse veulens was dat deze naturel werden getoond zonder opsmuk. De zwarte Neige des Monts werd tweede. Over het algemeen is de kwaliteit bij TDN veel verbeterd. Dat komt wellicht door inbreng vanuit België.

België

Als derde en laatste land kwam België aan bod. Dat was ook het gastland van dit veulenkampioenschap. België telde 10 inschrijvingen, waarvan er 2 afwezig waren. Last minute werd een reserveveulen opgeroepen: Enzo van de Zandgroeve.

De winnaar werd nummer 23, Rudolf van de Grens (v. Artuur van Groenenberg). Op het eerste zicht sprong Rudolf meteen in het oog qua gestalte, type en uitstraling. Hij toonde ook een heel aangenaam karakter in de omgang. De fokker fokker/eigenaar van dit veulen waren Jos Jansen en zoon.

Besluit

De hoogste kwaliteit was terug te vinden bij de Belgen. Frankrijk evolueert vlug in goede richting. Nederland dankt zijn toppaarden aan de invloed van Belgische hengsten. Rudolf werd internationaal veulenkampioen.

Ides Versyck

Lees ook in Paarden

De Shetlandpony: klein postuur, maar oersterk!

Actueel Catherine Munro is een Britse antropologe die in 2022 een boek wijdde aan de relaties tussen Shetland-pony’s en de mensen waarmee ze samenleven op de ruige eilanden. Het is onnodig te vermelden dat de pony’s er de hoofdrol speelden, weliswaar in hun natuurlijke habitat.
Meer artikelen bekijken