Startpagina Agritechnica

Agritechnica: steeds innovatiever en internationaler

Zaterdag 18 november sloot de Duitse landbouwmechanisatiebeurs Agritechnica de deuren na 7 beursdagen. In totaal werden er zo’n 470.000 bezoekers uit 149 landen verwelkomd. De beurs is hiermee nog internationaler geworden dan voorheen.

Leestijd : 3 min

Het was 4 jaar geleden dat er nog een fysieke Agritechnica-beurs doorging omwille van de Covid-19 gezonheidscrisis. De editie van 2021 werd eerst verschoven naar voorjaar 2022 om uiteindelijk toch geannuleerd te worden.

De bezoekerscijfers, die opnieuw een record breken, geven aan dat iedereen blij was elkaar terug te ontmoeten. Andere conclusies bij het aflopen van de beurs, is dat Agritechnica innovatiever is geworden en meer de focus legt op jonge landbouwprofessionals.

Maar liefst 24 beurshallen waren nagenoeg volledig bezet door 2.812 exposanten uit 52 landen.

Internationale, jonge bezoekers

Thuisland, Duitsland, leverde 2/3de van de bezoekers. Van de buitenlandse bezoekers kwam 84 % van Europa. Bij de overige 16 % werden vooral geinteresseerden van Centraal- en Zuid-Amerika genoteerd. De trend naar een meer internationaal publiek werd bevestigd door zowel exposanten als bezoekers.

Speciaal voor landbouwers uit Frankrijk en Polen organiseerde de beurs een ‘Internationale landbouwersdag’ op dinsdag. Bezoekers uit deze landen genoten van een gratis inkomkaart en een specifiek uitgewerkt programma met toelichting in hun eigen moederdaal. Een opzet dat duidelijk geïnteresseerden uit voornoemde landen aantrok.

Ook de ‘Jonge landbouwersdag’ op donderdag was een stevige aantrekkingspool. Voor hen werd ook de ruimte ‘Campus & Career’ ingericht waar ze informatie vonden over diverse jobs binnen de brede landbouwwereld.

Marktindicator

Agritechnica is een belangrijke ‘marktindicator’ want er worden immers enkele honderden nieuwe producten en toepassingen getoond. Alleen al voor de Agritechnica Innovation Award, waren er 251 aanmeldingen van nieuwe machines of diensten. visionaire concepten werden dan weer bekroond met een ‘DLG-Agrifuture Concept Winner 2023’-award. We mogen niet vergeten dat ook de toeleverende industrie voor de landbouwmechanisatie aanwezig was. Zo werden 3 beurshallen gevuld met exposanten die onderdelen voor de machinefabrikatie aanbieden, onder de noemer ‘Systems & Components’.

De Duitse landbouworganisatie DLG, had als beursthema ‘Groene productiviteit’ gekozen. Hiervoor was er een technisch programma uitgewerkt waarbij in totaal een 400-tal experten aan het woord kwamen tijdens enkele specifiek georganiseerde events op de beursvloer. Er werd onder andere gesproken rond enkele toekomstvragen die voor de landbouwsector gelden. Eentje ervan is hoe we landbouwproductie kunnen rijmen met behoud van de gekende hulpbronnen in een internationaal kader.

Aandachtstrekkers

Een andere focus legde de beursorganisatie op het thema ‘Smart Farming’. Op Agritechnica kon de bezoeker het huidig niveau van automatisatie en verbondenheid in de landbouw ontdekken. Er waren heel veel exposanten die digitale precisielandbouwoplossingen toonden waarmee naar een grotere efficiëntie en duurzaamheid van de bedrijfsvoering wordt gestreefd. Dit onderwerp bleek ook de aandacht van de algemene media te trekken. Datzelfde geldt voor de ‘Inhouse Farming’ ruimte. Niet enkel landbouwers hadden interesse in deze nieuwe landbouwsystemen, zoals verticale landbouw of nog algenteelt die op dit deel van de beursvloer getoond werden. Ook cameraploegen en journalisten uit de algemene media toonden hiervoor interesse.

Opmerkelijk was de aanwezigheid van verschillende ‘Agrifood start-ups’. Hun creatieve ondernemer kon tijdens Agritechnica in contact komen met investeerders van over de hele wereld. Dit kan een stimulans zijn voor hun verdere (technische) ontwikkeling.

Vermeldenswaardig is ook de ‘Drive Experience’-buitenruimte waarbij tractoren, voorzien van alternatieve aandrijfsystemen naast de klassieke dieselmotor, konden ervaren worden via een testrit op een parcours grenzend aan de beursvloer.

De volgende Agritechnica beurs is gepland van 9 tot en met 15 november 2025.

Tim Decoster

Lees ook in Agritechnica

Meer artikelen bekijken