Startpagina Veeteelt

Italië verbiedt productie en verkoop van 'laboratoriumvlees'

Italië verbiedt de productie en de verkoop van vlees dat in een laboratorium wordt ontwikkeld uit dierlijke weefselcellen. Het is daarmee het eerste land in de Europese Unie dat 'kweekvlees' of 'laboratoriumvlees' verbiedt.

Leestijd : 2 min

De wet is op 16 november goedgekeurd door het Lagerhuis van het Italiaanse parlement. Eerder had ook de Italiaanse Senaat zich al achter het verbod geschaard. De maatregel is volgens de Italiaanse regering nodig om de volksgezondheid te garanderen en om de Italiaanse veehouders te beschermen.

Alternatief voor veeteelt

Kweekvlees wordt gezien als een mogelijk alternatief voor de huidige vorm van vleesproductie. Een deel van de bevolking heeft ethische problemen met de industriële veeteelt. In Singapore en de Verenigde Staten mag kweekvlees momenteel al worden verkocht.

Vergunning nodig in Europa

In de Europese Unie is dat nog niet het geval, hoewel verschillende Europese bedrijven fondsen hebben vrijgemaakt om onderzoek naar kweekvlees te financieren. De EU beschouwt kweekvlees als een nieuw voedingsmiddel. Net als elk ander nieuw product moet het dus een vergunning krijgen om te worden toegelaten op de Europese markt.

De Italiaanse minister van Landbouw, Francesco Lollobrigida, is blij dat het verbod is goedgekeurd door het parlement. Hij zegt dat kweekvlees ‘de deugdzame relatie tussen de aarde en de mens’ doorbreekt. Italiaanse dierenrechtenorganisaties spreken dan weer van een nutteloze maatregel.

Voor Vlaams minister van Landbouw Jo Brouns (cd&v) is kweekvlees een onderdeel van de Vlaamse eiwitstrategie. Zijn standpunt over kweekvlees vind je in dit artikel.

Belga/FVDL

Lees ook in Veeteelt

De grootste boerderij keert terug naar Brussel

Agribex Het beste op het gebied van dierengenetica uit het zuiden en het noorden van het land naar Brussel brengen, dat is het beproefde concept van de Brussels Livestock Show. Voor deze nieuwe editie behouden de organisatoren dezelfde ingrediënten – een ‘levende expo’ en de traditionele prijskampen – die in het verleden bijdroegen aan het succes ervan.
Meer artikelen bekijken