Startpagina Pluimvee

Opnieuw ophokplicht in Nederland na nieuwe uitbraken van vogelgriep

In Nederland is er opnieuw een landelijke ophokplicht voor kippen en andere vogels. Dat meldt het Nederlandse ministerie van Landbouw. Onlangs werd deophokplicht in Nederland nog opgeheven, maar er zijn daar inmiddels weer 3 nieuwe uitbraken van vogelgriep ontdekt. De uitbraak in de gemeente Edam-Volendam in Noord-Holland is aanleiding om opnieuw met een landelijke ophokplicht te komen.

Leestijd : 2 min

De ophokplicht geldt in Nederland voor alle commercieel gehouden vogels, waaronder pluimvee. Ook geldt er een afschermplicht voor hobbyvogels die een risico vormen. Die moeten bijvoorbeeld in volières worden gehouden, zodat zij niet in contact komen met mogelijk zieke wilde vogels.

De 3 uitbraken werden vastgesteld op 11 november bij een leghennenbedrijf in Renswoude (provincie Utrecht), op 14 november op een zorgboerderij in Edam-Volendam (Noord-Holland) en op 15 november op een kinderboerderij in Zaandijk (eveneens in Noord-Holland).

Nieuwe variant

Het vogelgriepvirus dat het legbedrijf in Renswoude trof, is een nieuwe variant van het vogelgriepvirus. Het virus is verwant aan het hoogpathogene H5N1 virus dat sinds 2021 vele uitbraken heeft veroorzaakt bij pluimvee, maar bevat een nieuw stukje genoom - het zogenoemde PB1 segment - afkomstig van een laagpathogeen virus. Dat blijkt uit genetische analyse van het virus door Wageningen Bioveterinary Research (WBVR, onderdeel van Wageningen University & Research).

Geen ophokplicht in België

In ons land zijn sinds begin juni de meeste maatregelen tegen vogelgriep opgeheven. Twee jaar geleden werd een periode van verhoogd risico afgekondigd, wat strenge bijkomende maatregelen met zich meebracht.

Sinds ruim 5 maanden zijn professionele pluimveehouders en geregistreerde hobbyhouders niet langer verplicht om hun vogels op te hokken (voor particuliere houders was er geen ophokplicht). De dieren moeten wel nog altijd binnen of afgeschermd gevoederd worden.

Belga/WUR/FVDL

Lees ook in Pluimvee

Meer artikelen bekijken