Startpagina Akkerbouw

Nieuwe manier ontwikkeld om aardappelen te rooien

Agri Poppe uit het Zeeuwse Oostkapelle (NL) ontwikkelde een nieuwe manier om aardappelen te rooien en patenteerde dit in het AP-LIFT-systeem.

Leestijd : 2 min

Aardappelen rooien wordt doorgaans nog altijd met diabolo's en vaste beitels gedaan. De laatste jaren zie je de diabolo's wat verdwijnen, maar de beitels blijven in gebruik. Agri Poppe heeft enkele bestaande rooiers omgebouwd met hydraulisch aangedreven schijven die de grond naar binnen scheppen in plaats van dat het naar binnen geduwd moet worden.

Met name op de zware Zeeuwse kleigrond werd het steeds moeilijker, en soms zelfs onmogelijk, om aardappelen te oogsten vanwege klimaatverandering, ondervond Agri Poppe. Maar ook buiten de zware klei zien ze toepassingen in het veen, heuvels en rotsgronden.

Stuwkracht opheffen

Door de aardappelruggen mechanisch af te snijden en met de schijven naar binnen te trekken, wordt het probleem van overmatige of onvoldoende stuwkracht opgeheven. Bovendien voorkomt het AP-LIFT-systeem dat er gebladerte rond de beitels komt, wat verstoppingen kan veroorzaken.

Het AP-LIFT-systeem kan met minimale aanpassingen op vrijwel elke bestaande getrokken of zelfrijdende 2-rijige en 4-rijige oogstmachine worden geïnstalleerd. Het eenvoudige, lichte en onderhoudsvrije ontwerp heeft geen smeerpunten en kan volledig worden gemonteerd, gedemonteerd en afgesteld met slechts één steeksleutel 19-24. Dit verbetert het gebruiksgemak en de efficiëntie en vermindert de kans op fouten of ongevallen.

Geen diabolo’s

Het AP-LIFT-systeem maakt geen gebruik van diabolorollers, wel van tasters. Dit is een groot voordeel ten opzichte van traditionele rooimachines. Diabolorollers kunnen namelijk de aardappelruggen samendrukken, waardoor er agressiever gereinigd moet worden om de aardappelen lost en weer schoon te krijgen. Met de AP-LIFT-technologie worden de aardappelruggen zonder compacteren naar binnen gelift, waardoor de zeefgrond makkelijk kwijt te raken is, en de aardappel minder schoongemaakt hoeft te worden.

Traditionele rooimachines hebben vaak moeite met het rooien tegen hellingen in. Het AP-LIFT-systeem biedt hier een oplossing. Het systeem vereist namelijk significant minder trekkracht in vergelijking met vaste beitels. Dit betekent dat er in gladde omstandigheden nog steeds heuvelopwaarts gerooid kan worden. Bovendien kunnen lichtere tractoren worden gebruikt, wat gunstig is voor de bodemstructuur en kosten bespaart op brandstof en onderhoud van de machines.

Het AP-LIFT-systeem is ook uiterst geschikt voor verstekrooiers die bij hoge trekkracht zijwaarts de aardappelruggen in slippen. Doordat er maar een vijfde van de trekkracht nodig is, kan het AP-LIFT-systeem zonder problemen gebruikt worden op hellingen. Het systeem werkt de aardappelruggen actief naar binnen en spreidt ze met een instelbare snelheid over de band, waardoor er geen problemen ontstaan wanneer er hellingafwaarts wordt gerooid.

Tim Decoster

Lees ook in Akkerbouw

Meer artikelen bekijken