Startpagina Veeteelt

Senaat schrijft dierenwelzijn in de Grondwet in

De Senaat heeft met een zeer ruime meerderheid ingestemd met het inschrijven van het dierenwelzijn in de Grondwet.

Leestijd : 2 min

De Open VLD'ers Steven Coenegrachts en Willem-Frederik Schiltz stemden tegen, Stijn De Roo van cd&v onthield zich.

Concreet vult de Senaat artikel 7bis van de Grondwet aan met de bepaling: "Bij de uitoefening van hun respectieve bevoegdheden streven de federale Staat, de gemeenschappen en de gewesten naar bescherming van en zorg voor dieren als wezens met gevoel".

Bij het begin van de legislatuur hadden Vooruit, Ecolo-Groen en PS elk een voorstel tot herziening van de Grondwet ingediend om het dierenwelzijn in de Grondwet in te schrijven. Na een aantal hoorzittingen in de lente van dit jaar beslisten de hoofdindieners van de 3 voorstellen een nieuwe tekst in te dienen, die met unanimiteit werd goedgekeurd in commissie. Tijdens het plenaire debat verweten Allesia Claes en Karl Vanlouwe (beiden N-VA) de PS en ook PVDA en de groenen ‘hypocrisie’ omdat zij zich in het Brussels Parlement verzet hebben tegen een verbod op het onverdoofd slachten. “Ze schikten zich naar de wensen van een aantal religieuze gemeenschappen om geen kiezers te verliezen”, zei Claes. Julien Uyttendaele (PS) repliceerde dat hij in het Brussels Parlement voor het verbod had gestemd. “Ik werd daarbij onder druk gezet. U zou me eerder moeten feliciteren, dan me van hypocrisie te beschuldigen”, zei hij.

Het voorstel tot herziening van de Grondwet verhuist nu naar de Kamer die nog tijd heeft tot de ontbinding van de assemblee om het op haar beurt goed te keuren, zodat het dierenwelzijn effectief in de Grondwet staat ingeschreven.

Belga

Lees ook in Veeteelt

Meer artikelen bekijken