Startpagina Akkerbouw

Landbouwbedrijven kunnen tegemoetkoming aanvragen voor PFAS

Vanaf 28 november kunnen land- en tuinbouwbedrijven in de omgeving van Zwijndrecht opnieuw een tegemoetkoming aanvragen.

Leestijd : 1 min

Het gaat om bedrijven die door de impact van de no regret-maatregelen als gevolg van de PFAS-verontreiniging schade hebben ondervonden. Dat meldt chemiebedrijf 3M.

Tot en met 17 december kunnen de bedrijven middels het invullen van een vragenlijst een nieuwe tegemoetkoming aanvragen. Alle land- en tuinbouwbedrijven met percelen op de linkeroever van de Schelde binnen een straal van 5 km van 3M Zwijndrecht kunnen zo'n aavraag doen. Ook bedrijven op de linkeroever binnen een straal van 10 km van 3M komen in aanmerking.

Na het invullen van de vragenlijst zullen de landbouworganisaties en het Departement Landbouw en Visserij beoordelen welke bedrijven in aanmerking komen. 3M Belgium benadrukt dat het individueel voorstel dat een landbouwer ontvangt, niet wordt aanzien als een schikking (een overeenkomst om een proces te voorkomen of te beëindigen).

“De landbouwer doet bij aanvaarding van de tegemoetkoming geen afstand van enig recht op een mogelijke bijkomende of latere schadevergoeding”, luidt het. De tegemoetkomingsregeling staat ook los van mogelijke remediëringsmaatregelen ten gevolge van (bodem)verontreiniging. Er wordt gestreefd om de uitbetaling van een eventuele tegemoetkoming uiterlijk eind maart 2024 af te ronden.

Belga

Lees ook in Akkerbouw

Meer artikelen bekijken