Startpagina Akkerbouw

Vlaanderen realiseerde al 15.000 van de 20.000 beloofde ha extra natuur

Vlaanderen heeft al 15.000 ha extra natuur gerealiseerd van de 20.000 die werden beloofd in het regeerakkoord. Dat blijkt uit cijfers van minister van Omgeving Zuhal Demir.

Leestijd : 1 min

Sinds het aantreden van de regering steeg de oppervlakte onder effectief natuurbeheer van 91.357 ha naar 106.598 ha. De komende maanden worden nog circa 100 dossiers behandeld om in 2024 de doelstelling van 20.000 ha te bereiken, stelt Demir.

Gebieden onder effectief natuurbeheer zijn natuurgebieden met een reservaatstatus of gebieden met een goedgekeurd beheerplan. Die genieten extra bescherming en krijgen streefdoelen opgelegd om de biodiversiteit te verhogen. Ze moeten bijvoorbeeld belangrijke leefgebieden en populaties van inheemse dieren en planten kunnen waarborgen. Tegelijk moet er ook een minimale toegankelijkheid voorzien worden, waarbij de bezoekers de draagkracht van het gebied niet aantasten. De gebieden worden beheerd door de Vlaamse overheid, door natuurverenigingen, door lokale besturen of door private eigenaars.

Belga

Lees ook in Akkerbouw

Meer artikelen bekijken