Startpagina Wetgeving

Mededingingsautoriteit onderzoekt misbruik van economische afhankelijkheid in de landbouwsector

De Belgische Mededingingsautoriteit (BMA) heeft een ambtshalve onderzoek geopend naar een mogelijk misbruik van economische afhankelijkheid in de landbouwsector, nadat een vooronderzoek ernstige aanwijzingen van een mogelijke inbreuk aan het licht bracht.

Leestijd : 2 min

Volgens de concurrentiewaakhond zou de betrokken onderneming misbruik maken van een positie van economische afhankelijkheid waarin landbouwers zich ten opzichte van haar bevinden. Details over de onderneming, of over de deelsector van de landbouw waarover het onderzoek gaat, worden niet gegeven.

Landbouworganisatie Boerenbond vindt het onderzoek een goede zaak en is tevreden dat klachten uit de keten ter harte worden genomen.

Belangrijke producent

De BMS stipt in een persbericht wel aan dat ‘de betrokken landbouwsector één van de belangrijkste is in België en betrekking heeft op een product waarvan België een belangrijke producent is in de Europese Unie’. Die sector wordt gekenmerkt door ‘een hoge concentratie van afnemers, terwijl het aanbod van landbouwers sterk gefragmenteerd is’.

Er zijn met andere woorden een beperkt aantal spelers die veel macht hebben tegenover veel verschillende landbouwers. “De cumulatieve effecten van de mogelijke economische afhankelijkheid waarin de landbouwers die actief zijn in de betrokken sector zich bevinden, kan de mededinging op de Belgische markt aantasten”, stelt de BMA.

“Het is de eerste keer dat de BMA een formeel onderzoek doet naar economische afhankelijkheid”, zegt de auditeur-generaal van de BMA, Damien Gerard. Zo'n economische afhankelijkheid is min of meer vergelijkbaar met een onderzoek naar misbruik van dominante machtspositie, maar er moet in dit geval geen dominantie bewezen worden, legt hij uit.

Economische afhankelijkheid

De BMA is sinds augustus 2020 bevoegd om misbruiken van economische afhankelijkheid te vervolgen. Daarbij werd er specifiek naar de landbouwsector verwezen. “Met dergelijke onderzoeken kunnen we ook kleine bedrijven, zoals landbouwers, ondersteunen in hun activiteiten, en hen beschermen in hun onderhandelingen met aankopers”, aldus de auditeur-generaal.

Hij verwacht dat het onderzoek minstens een aantal maanden zal duren. De concurrentie-autoriteit benadrukt nog dat het openen van een onderzoek niets zegt over het uiteindelijke resultaat ervan. Het staat dus nog niet vast dat de betrokken onderneming zich inderdaad schuldig heeft gemaakt aan misbruik van economische afhankelijkheid. De onderneming wordt ook bij de hele procedure betrokken.

Eerlijke prijs

In een reactie op het nieuws wijst Boerenbond op het belang van een eerlijke prijs voor landbouwers. Die eerlijke prijs is evenwel niet evident voor de familiale landbouwbedrijven in een eengemaakte Europese markt, aldus de belangenorganisatie. Daarom stimuleert Boerenbond producentenorganisaties waarin landbouwers uit een bepaalde deelsector zich verenigen, om bijvoorbeeld betere voorwaarden te bekomen.

  “Maar bovenal is het belangrijk dat de toezichthouder mee waakt over evenwichtige en eerlijke markten voor iedereen. Daarom vindt Boerenbond het positief dat de Belgische Mededingingsautoriteit zelf initiatief neemt en klachten uit de keten ter harte neemt en grondig onderzoekt.”

Belga

Lees ook in Wetgeving

Meer artikelen bekijken