Startpagina Actueel

Niet-gunstig advies van ANB voor Ineos

Het Agentschap Natuur en Bos (ANB) geeft een ‘niet gunstig’ advies voor de aangepaste aanvraag van Ineos voor Project One, de bouw van een ethaankraker in de Antwerpse haven.

Leestijd : 2 min

Deze zomer werd de vergunning voor Project One, goed voor een investering van zowat 4 miljard euro, vernietigd door de Raad voor Vergunningsbetwistingen, nadat vanuit Nederland beroep was aangetekend tegen de vergunning.

Stikstofakkoord

Die vernietiging van de vergunning was de aanleiding voor de Vlaamse meerderheidspartijen N-VA en Open Vld om een nieuwe versie van het stikstofakkoord zonder de steun van coalitiepartner cd&v in te dienen. Dat politieke akkoord over een nieuw stikstofdecreet, nu opnieuw met cd&v, werd bereikt op 14 november.

800 blz passende beoordeling

Begin oktober deed Ineos een nieuwe poging en werd de lopende vergunningsaanvraag opnieuw ingediend, een zogeheten 'passende beoordeling' van 800 bladzijden. Daaruit moest blijken dat de uitstoot van de kraker geen effect zou hebben op natuur. "We vertrouwen erop dat dit zal resulteren in de goedkeuring van de vergunning en kijken uit naar een spoedige realisatie van Project One, de meest klimaatvriendelijke ethaankraker op het Europese continent", stelde het chemiebedrijf toen. Het eerder deze maand bereikte stikstofakkoord van de Vlaamse regering, die ook al kredietwaarborgen gaf aan Ineos, was voor de kraker goed nieuws.

Geen negatief advies

De stad Antwerpen en de Haven van Antwerpen gaven voor de nieuwe vergunningsaanvraag reeds een positief advies. Het Agentschap Natuur en Bos (ANB) vraagt in een ‘niet-gunstig’ advies naar extra informatie en ziet nog werkpunten. Maar dat niet-gunstige advies is volgens ANB-woordvoerder Jeroen Denaeghel nog iets anders dan een negatief advies.

Het volledige rapport van het agentschap werd op 28 november integraal gepubliceerd op de nieuwswebsite Apache. Het agentschap schrijft volgens Apache dat "wetenschappelijk onderzoek langsheen depositiegradiënten wijst op een continu toenemende negatieve impact van bijkomende stikstofdepositie op Europees beschermde habitat".

Onvermijdbare schade niet uitgesloten

Het ANB concludeert volgens Apache: "Het agentschap beschikt op basis van voorliggend dossier over onvoldoende informatie zodat een betekenisvolle aantasting (...) van de speciale beschermingszone en onvermijdbare schade van het Vlaams ecologisch netwerk niet met zekerheid uitgesloten kan worden. Gelet op het voorzorgsbeginsel (...) van het decreet betreffende natuurbehoud (...) kan de ontwerptekst niet gunstig geadviseerd worden."

De Gewestelijke Omgevingsvergunningscommissie (GOVC) zal samenkomen op 12 december over de ethaankraker. Of de bevoegde minister, Zuhal Demir (N-VA), dit jaar nog aan de slag gaat met het dossier, is koffiedik kijken. Klimaatorganisaties blijven zich ondertussen verzetten tegen Project One.

Belga/FVDL

Lees ook in Actueel

Meer artikelen bekijken