Startpagina Pluimvee

Animal Rights legt dierenleed vast in een West-Vlaams eierbedrijf

De beelden uit het slachthuis van Tielt zijn nog maar net verwerkt, of er duikt al een nieuw filmpje op over dierenleed. Ditmaal in het West-Vlaams eierbedrijf bvba Pyfferoen in Wingene. Daar zou bedrog met scharreleieren werden vastgesteld.

Leestijd : 2 min

In het undercover filmpje ziet men hoe medewerkers van Animal Rights ‘s nachts de stallen van het eierbedrijf binnendrongen. Het bedrijf houdt zo’n 130.000 leghennen om op 14 maanden tijd miljoenen eieren te produceren. Die zijn bestemd als scharreleieren, of worden verwerkt.

De beelden zijn niet voor de gevoelige kijker. Men ziet er dieren die gewond zijn of ziek zijn. Ook verschillende kadavers waren te zien. Volgens Animal Rights worden de dieren niet verzorgd en sterven ze een langzame dood. “De leefomstandigheden van de dieren zijn vuil en stoffig. De dieren lijden enorm onder het opgesloten zitten. Uit frustratie en stress wordt er onderling veel gepikt. het harde contact met de kooien lijdt tot verwondingen, botbreuken en sommige dieren raken vastgeklemd waardoor ze sterven. De doorgedreven eierproductie zorgt ook voor veel aandoeningen,” klinkt het in het filmpje.

Scharreleieren?

Opvallend is dat het bedrijf al even geleden bezoek kreeg van de inspectiedienst Dierenwelzijn. De meeste kippen zitten in een systeem met kooien, die normaal overdag open moeten worden gezet. Uit de controles bleek dat dit echter niet gebeurt, terwijl dit net verplicht is bij scharrelkippen.

De eieren van het bedrijf kwamen onder andere terecht in de winkelketen van Lidl, onder de term scharreleieren. Hoewel de eiercodes in de gefilmde stallen niet in de rekken van Lidl komen te liggen, werd wel besloten om de samenwerking stop te zetten, omdat het wel degelijk om scharreleieren moet gaan.

“Stop met eieren eten”

Animal Rights is ervan overtuigd dat niet enkel in dit bedrijf, maar in de hele sector zo’n wantoestanden gebeuren. Volgens hen gaat de gezondheid en het welzijn van de dieren gaan ten koste van de productie. Met het filmpje willen ze de consument duidelijk maken hoe het voedsel in de winkelrekken geproduceerd wordt en dat dit een reden is om over te schakelen op plantaardige producten.

Meer dierenwelzijn nodig

De eisen moeten duidelijk strenger als het om dierenwelzijn gaat, vindt Ben Weyts, Vlaams minister van Dierenwelzijn. Het aantal inspecties moet langzaamaan worden opgedreven. Ondertussen telt Inspectie Dierenwelzijn al 22 personen. Die kwamen er na de heisa rond het slachthuis van Tielt.

In ieder geval werd de inspectiedienst dinsdag terug naar het bedrijf gestuurd. Na hun verslag zal er een beslissing worden genomen door minister Weyts. Volgens het bedrijf bvba Pyfferoen moet een volledig beeld worden geschetst, samen met de situatie overdag, om objectief te kunnen zijn.

M.V.

Lees ook in Pluimvee

Meer artikelen bekijken