Startpagina Akkerbouw

Start-up ontwikkelt bioherbicide om glyfosaat te vervangen

De Waalse start-up Apeo heeft een bioherbicide ontwikkeld op basis van essentiële oliën ter vervanging van glyfosaat. Het bedrijf wil begin 2024 het goedkeuringsdossier indienen in Europa en de Verenigde Staten. De door Apeo ontwikkelde oplossing zal in prijs iets hoger liggen dan glyfosaat. Het bedrijf wil het product in eerste instantie voor particulieren op de markt brengen en pas later voor de landbouw.

Leestijd : 1 min

Het gebruik van glyfosaat door particulieren in België is verboden. De landbouwsector en spoornetbeheerder Infrabel mogen het product wel nog steeds gebruiken. De Europese Commissie verlengde in november overigens de vergunning van glyfosaat met 10 jaar.

"In tegenstelling tot glyfosaat, dat op één enkele plaats in de cel inwerkt, valt de nieuwe verbinding verschillende cellulaire plaatsen aan, zoals de wanden, het membraan en interne elementen, zoals chloroplasten, mitochondriën en bepaalde cytoplasmatische eiwitten", aldus Apeo.

Vervangt niet alle toepassingen

Het bioherbicide, dat via contact werkt, zal echter niet alle toepassingen van glyfosaat vervangen. De essentiële olie die is geselecteerd vanwege zijn herbicidewerking, pakt ook milieuproblemen aan, zoals de ophoping van product in de bodem, omdat het in minder dan 3 dagen wordt afgebroken.

"Toxicologische en ecotoxicologische tests hebben aangetoond dat het gebruik van de stof aanvaardbaar is, zowel voor het milieu als voor de mens", stelt Apeo.

Het bedrijf Apeo (voluit Agronomical Plant Extracts & Essential Oils) werd in 2021 opgericht binnen het Laboratorium voor Fytopathologie van Agro-Bio Tech in Gembloers.

Belga/FVDL

Lees ook in Akkerbouw

Bruine roest breidt uit in wintertarwe

Granen Waarnemingen in graanpercelen tonen een zekere uitbreiding van bruine roest, zo meldt het Landbouwcentrum Granen Vlaanderen (LCG). Septoria blijft uiteraard aanwezig en zal door het buiige weer verder moeten opgevolgd worden. Ook de gevoelige variëteiten voor gele roest moeten in het oog worden gehouden.
Meer artikelen bekijken