Startpagina Akkerbouw

Gentse landbouwer test veldbonenteelt voor brood

De Gentse Voedselraad geeft in 2024 alles samen 60.000 euro steun aan 4 duurzame voedselprojecten. Eén daarvan is het project Boontje voor je brood, met als doel 250.000 broden te bakken met lokale veldbonen.

Leestijd : 2 min

Voor het project Boontje voor je brood experimenteert voorlopig één landbouwer van bedrijfsgilde Schelde-Leie met het telen (op 3 ha) en verwerken van eiwitrijke gewassen. Met een verwachte opbrengst van 15 ton veldbonen zullen zowat 250.000 broden gebakken worden, ongeveer 1 brood voor elke Gentenaar.

Voor de teeltbegeleiding en voor de verwerking werd een samenwerking opgezet met Limagrain, Braet-De Vos en Paniflower. Voor het bakken, de verkoop en de promotie van de broden wordt samengewerkt met bakkerijgroep Aernoudt die heel wat verkooppunten heeft in het Gentse.

Voordelen van eiwitrijke teelten tonen

De veldbonen maken het brood luchtiger en houden het langer vers. Ze zijn ook goed voor de bodem in de strijd tegen de klimaatverandering. De gilde wil landbouwers overtuigen van de voordelen van eiwitrijke teelten. Voor geïnteresseerde landbouwers zullen veldbezoeken worden georganiseerd.

Per brood wordt er 60 gram veldbonen gebruikt. Veldbonenmeel is een vaal gebruikt broodverbetermiddel. Het is een fijn, lichtgekleurd meel dat de deegstabiliteit en kruimstructuur verbetert.

Verschillende functies voor brood

Veldbonenmeel heeft verschillende functies; het geeft bijvoorbeeld een luchtiger brood en zorgt dat brood langer zacht en vers blijft.

Veldbonenmeel is meestal de vervanger van sojameel, wat eerder gebruikt werd. Daar zijn sommige mensen allergisch voor. Vandaar dat het vervangen werd door veldbonenmeel, wat een vergelijkbare functie heeft.

Fruitstraten

De andere projecten die steun krijgen van de stad Gent zijn onder meer de ccampagne 'Ik ken mijn boer' van plukboerderij Grondig en het project Fruitstraat. In dit laatste project worden, naar analogie met de leef- en speelstraten, in 2024 in Gent een tiental 'fruitstraten' aanleggen. In totaal zal men200 fruitbomen en -struiken planten in voor- en geveltuinen, maar ook bij semi-openbare plaatsen als scholen, bedrijventerreinen en appartementen.

Filip Van der Linden

Lees ook in Akkerbouw

Reageer snel op onkruiden in bietenpercelen

Bieten Het Bieteninstituut (KBIVB) waarschuwt om snel te reageren op de aanwezigheid van onkruiden in suikerbietvelden. Verder bemerken ze dat we opnieuw met een late uitzaai van bieten kampen.
Meer artikelen bekijken