Startpagina Actueel

Wilde eenden, fazanten en patrijzen worden nog te vaak illegaal uitgezet

De VRT zond op 13 december een Pano-reportage uit over uitgezet wild. In deze reportage werden deze illegale praktijken, waar sommige jagers zich nog steeds aan bezondigen, uitgebreid besproken. Vogelbescherming Vlaanderen vraagt strengere handhaving jachtwetgeving. Hubertus Vereniging Vlaanderen (HVV) is voorstander van strenge individuele straffen, maar stelt dat het opleggen van een collectief jachtverbod aan een voltallige wildbeheereenheid disproportioneel en onfair is.

Leestijd : 3 min

Wilde eenden, fazanten en patrijzen worden nog te vaak illegaal uitgezet ondanks een wettelijk verbod. Dat blijkt duidelijk in de uitzending van Pano.

"Het is belangrijk dat we blijven sensibiliseren over het gevaar dat dit met zich meebrengt voor ons ecosysteem en de biodiversiteit", reageert Vogelbescherming Vlaanderen. "Om bedreigde wilde soorten maximale overlevingskansen te geven, is het belangrijk dat er geen genetische vervuiling ontstaat tussen gekweekte en natuurlijke wilde soorten. Vermenging zorgt immers voor een verzwakking van de wildpopulatie."

Verbod op het houden van fazanten en eenden

De organisatie pleit voor strengere handhaving van de huidige jachtwetgeving en deze ook te verstrengen door een verbod op het particulier houden van gekweekte patrijzen, fazanten en wilde eenden via een positieflijst voor vogels en een verbod op voederplaatsen voor jachtwild.

"Een positieflijst is een lijst met diersoorten die je wél thuis mag houden. Staat een soort niet op de lijst, dan mag je deze als particulier niet houden." Momenteel bestaan er positieflijsten voor zoogdieren en reptielen, maar niet voor vogels.

"Tot slot vragen wij een verbod op voedselplaatsen zoals voedertonnen. Gekweekte soorten zijn niet gewoon om zelf voedsel te zoeken. Om ze geschikt voor de jacht te maken, worden de gekweekte soorten uitgezet in uitloopkooien of voederplaatsen. Zodra ze verwilderd genoeg zijn, worden ze door de jagers geoogst. Als ze niet meer gevoederd worden op de plek van uitzetting, dalen hun overlevingskansen en bijgevolg hun geschiktheid om te oogsten."

Altijd veroordeeld

Hubertus Vereniging Vlaanderen, de grootste belangenorganisatie van Vlaamse jagers, benadrukt dat zij illegale praktijken altijd hebben veroordeeld en dat ze voortdurend actief zijn in het informeren en sensibiliseren van haar leden om dergelijke praktijken onmiddellijk te stoppen.

Wat betreft de straffen voor deze illegale praktijken, is HVV voorstander van strenge individuele straffen. Echter, het opleggen van een collectief jachtverbod aan een voltallige wildbeheereenheid (WBE) is disproportioneel en onfair. HVV heeft daarom, als belangrijke gesprekspartner met de overheid, aan de Milieu- en Natuurraad van Vlaanderen (Minaraad) geadviseerd om de sancties te richten op het individu dat de overtreding begaat.

Tegelijkertijd pleit HVV voor een uitbreiding van de maatregelen van klein wild naar alle wildsoorten die illegaal zouden zijn uitgezet. De Minaraad heeft die aanbevelingen opgenomen in een advies dat ter goedkeuring wordt voorgelegd aan de Vlaamse regering.

Om het absurde van deze disproportionele maatregel toe te lichten aan de hand van een voorbeeld, vergelijkt HVV deze sancties met een situatie waarin een individu in een bepaalde provincie een bouwovertreding begaat, waarna de overheid zonder enige mogelijkheid tot verweer besluit om alle bouwwerven in die provincie stil te leggen.

Voedertonnen staan er niet enkel voor uitgezet wild

Een ander belangrijk punt dat in de reportage werd benoemd, is de aanwezigheid van voedertonnen. "In tijden waarin hoogtechnologische landbouwmachines zorgen voor minimale restgewassen op de akkers, is het cruciaal om bij te voederen, vooral tijdens periodes van voedselschaarste. Een verbod op deze voederplaatsen zou de biodiversiteit op Vlaamse akkers schaden, omdat het een belangrijke rol speelt bij het voorzien in voldoende voedsel voor akkervogels. Ook Natuurpunt, een organisatie die zich inzet voor natuurbehoud, ondersteunt het voederen van wilde dieren en heeft hiervoor zelfs een webshop om hun ‘vogelvoer’ te verkopen. Mogen wij ons dan niet de vraag stellen waarom de jachtsector het niet zou mogen en Natuurpunt wel? Gaan we dan ook elke burger in Vlaanderen verbieden om vetbollen te plaatsen in de tuinen?", vragen ze zich af bij HVV.

Het pleidooi van Vogelbescherming Vlaanderen voor een verbod op het particulier houden van gekweekte patrijzen, fazanten en wilde eenden via een positieflijst voor vogels, gaat volgens HVV in tegen het recht van particulieren om neerhofdieren te houden bij hen thuis. "Het is essentieel om het welzijn van deze dieren te waarborgen en misbruik van deze regel streng te bestraffen, in plaats van een algeheel verbod op te leggen. Het verantwoord en respectvol houden van neerhofdieren draagt bij aan de diversiteit van hobby’s en het behoud van agrarische tradities."

Belga/FVDL

Lees ook in Actueel

Meer artikelen bekijken