Startpagina Akkerbouw

Laboratorium voor Zaadontleding (ILVO) staat vanaf 2024 in voor toezicht op handelskwaliteit van plantaardig teeltmateriaal

Het Laboratorium voor Zaadontleding wordt vanaf 1 januari 2024 het officiële laboratorium voor handelskwaliteit. Het Laboratorium voor Zaadontleding valt onder het Instituut voor Landbouw-, Visserij- en Voedingsonderzoek (ILVO). De locatie blijft dezelfde en de impact op de activiteiten (o.a. zaadanalyses, uitgave van ISTA-certificaten) is minimaal, zodat de continuïteit wordt verzekerd.

Leestijd : 2 min

Het Departement Landbouw en Visserij (vanaf 1 januari 2024 Agentschap Landbouw en Zeevisserij) is belast met de toepassing van en het toezicht op de Europese handelsnormen voor plantaardig teeltmateriaal. Deze handelsnormen zijn vertaald in verschillende Europese richtlijnen en omgezet in besluiten van de Vlaamse regering.

Binnen dit kader voorziet het departement tot eind 2023 zelf in een officieel Laboratorium voor Zaadontleding, dat instaat voor de analyses van zaaizaadpartijen van land- en tuinbouwgewassen. Deze analyses gebeuren volgens de ISTA-regels en bepalen of het zaaizaad aan de certificeringsnormen voldoet en in de handel mag gebracht worden.

Vanaf 1 januari 2024 zullen deze analyses door één of meerdere aangewezen laboratoria kunnen gebeuren. Hiervoor werd op 2 oktober 2023 het keurings- en certificeringsreglement aangepast (M.B. 2/10/2023, B.S. 31/10/2023). Het Laboratorium voor Zaadontleding van het ILVO neemt vanaf 1 januari 2024 de opdracht als officieel laboratorium handelskwaliteit op. De vereiste minimale kwaliteitsstandaarden voor het in de handel brengen van zaaizaad blijven gewaarborgd.

Weinig veranderingen

Het Laboratorium voor Zaadontleding van het ILVO blijft op dezelfde locatie gevestigd als het vroegere laboratorium van het departement.

De continuïteit van de werking van het laboratorium (zaadanalyses, ISTA-certificaten) wordt verzekerd.

De analyses worden vanaf 1 januari 2024 gefactureerd door het ILVO. Zij zullen ook de kosten voor de analyses en analyses van controlestalen zelf bepalen.

Het departement (Agentschap vanaf 2024) blijft de analyses beoordelen en geeft aan of een partij zaaizaad voldoet aan de normen. De resultaten zullen vlot blijven doorstromen naar de zaaizaadbedrijven.

Tot het Departement Landbouw en Visserij de reeds aangevraagde ISTA-accreditatie voor zaadbemonstering heeft gekregen, blijft het Laboratorium voor Zaadontleding van het ILVO zowel voor zaadanalyse als voor zaadbemonstering geaccrediteerd. Zodra dit wordt gesplitst, gebeurt dit met weinig of geen gevolgen voor de zaaizaadbedrijven. Het departement blijft instaan voor de monsternames voor ISTA-certificatie, het laboratorium voor de analyses en de afgifte van de ISTA-certificaten. Enkel vragen over de ISTA-zaadanalyse of -zaadbemonstering zullen bij de daartoe geaccrediteerde instanties gesteld moeten worden.

DLV

Lees ook in Akkerbouw

Meer artikelen bekijken