Startpagina Veeteelt

Geen spoedadvies van Raad van State over stikstofamendement

De Raad van State wil zich niet in een spoedadvies uitspreken over het nieuwe stikstofamendement van de Vlaamse regering. De instelling vindt de motivatie die werd overgemaakt onvoldoende, luidt het in een advies.

Leestijd : 1 min

De Vlaamse regering sloot midden november een akkoord over stikstof. Het langverwachte meerderheidsamendement op het stikstofdecreet werd uiteindelijk dinsdag 12 december 2023 ingediend in het Vlaams Parlement. Dat moest tegemoetkomen aan eerdere opmerkingen van de Raad van State.

De indieners vroegen meteen ook spoedadvies van die Raad. Dat advies werd dinsdag 19 december verwacht, waarna de tekst donderdag 21 december 2023 door de plenaire vergadering zou kunnen worden gestemd.

Maar er komt dus geen spoedadvies van de Raad van State. De instelling laat weten dat het spoedeisende karakter van de aanvraag onvoldoende gemotiveerd wordt. Daardoor is het advies volgens de instelling niet ontvankelijk, waardoor ze het niet mag onderzoeken.

In haar motivatie wees de Vlaamse regering onder meer op de onzekere situatie wat betreft vergunningsverlening, die ‘acuut is geworden’. “Voor de verantwoording van het spoedeisende karakter van de adviesaanvraag kan alleszins niet worden volstaan met de ingeroepen onzekerheid of in de praktijk nog vergunningen kunnen bekomen worden voor projecten die gepaard gaan met depositie van stikstof”, zegt de Raad van State. Die wijst er ook op dat er op dit moment nog geen formele vergunningsstop bestaat.

Een en ander zorgt ervoor dat het stikstofakkoord nu zonder advies naar plenaire in het Vlaams parlement gaat.

Belga

Lees ook in Veeteelt

Meer artikelen bekijken