Startpagina Actueel

Administrateur-generaal Joris Relaes van ILVO: ‘Groeien zonder groei wordt de opdracht’

Landbouwleven blikt met Joris Relaes, administrateur-generaal van het Instituut voor Landbouw-, Visserij- en Voedingsonderzoek (ILVO), terug op het voorbije jaar 2023. We kijken ook hoopvol vooruit naar 2024.

Leestijd : 2 min

2023

Het afgelopen jaar was een jaar vol vraagtekens voor de Vlaamse landbouw, die duidelijk in een transitieperiode zit. Hoewel het lang in het ongewisse bleef welke richting het beleid precies uit wou, is er nu eindelijk meer duidelijkheid over het stikstofbeleid. Al is de ongemakkelijke waarheid dat er meer dan een serieuze rem zit op de veehouderij in Vlaanderen. Gelukkig heeft de Vlaamse regering beperkte ontwikkelingsmogelijkheden voorzien op individueel bedrijfsniveau. Dat is vooral van belang om jongeren een toekomstperspectief te kunnen blijven bieden. ‘Groeien zonder groei’ wordt een opdracht voor de Vlaamse veeteelt.

De doornatte weersomstandigheden in 2023 hebben dan weer eens opnieuw aangetoond dat het wijzigende klimaat een grote uitdaging vormt, waar zowel de akkerbouw-, veeteelt- als tuinbouwsector zich moeten op voorbereiden.

Dit alles mag echter geen reden tot doemdenken zijn. Het feit dat zowel de uitstoot van broeikasgassen als van stikstof sinds begin deze eeuw reeds substantieel zijn gedaald moet een motivatie zijn en bewijst de haalbaarheid om de verdere noodzakelijke stappen te zetten.

2024

Ik verwacht veel van de veralgemeende uitrol van de bij ILVO ontwikkelde klimaatscan ‘Klimrek’. Meer dan ooit zullen we met harde cijfers in de hand over de klimaatinspanningen van de sector kunnen rapporteren. Zo hebben we al kunnen aantonen dat we in Vlaanderen de meest klimaatvriendelijke melk in Europa produceren. Voor de bedrijfsleiders zal ‘Klimrek’ ook een middel zijn om de juiste management- en investeringsbeslissingen te nemen om verdere klimaatstappen te zetten.

Daarnaast ben ik er heilig van overtuigd dat heel wat precisielandbouwtechnieken verder hun weg zullen vinden naar de praktijk. Dit moet onder meer leiden tot enorme duurzaamheidswinsten in de akkerbouw- en tuinbouwsector. Met onze robots en onze zelfrijdende elektrische tractor hebben we de sector op dat vlak al een blik in de toekomst gegund.

Tot slot hoop ik dat dé troef van onze Vlaamse landbouw – onze vruchtbare bodems – ook in 2024 de aandacht blijven krijgen die ze verdienen.

Lees ook in Actueel

Reageer snel op onkruiden in bietenpercelen

Bieten Het Bieteninstituut (KBIVB) waarschuwt om snel te reageren op de aanwezigheid van onkruiden in suikerbietvelden. Verder bemerken ze dat we opnieuw met een late uitzaai van bieten kampen.
Meer artikelen bekijken