Startpagina Pluimvee

Besmetting met vogelgriep in Alveringem

In een kalkoenenbedrijf in het West-Vlaamse Alveringem is een besmetting met vogelgriep vastgesteld. Dat meldt het Voedselagentschap (FAVV). Het pluimvee in het bedrijf wordt geruimd.

Leestijd : 1 min

Het gaat al om de derde besmetting met vogelgriep van het type H5 deze winter. Op 1 december werd een eerste besmetting vastgesteld in Diksmuide. De tweede besmetting vond een week later plaats in een legbedrijf binnen de beschermingszone die was ingevoerd na de eerste besmetting.

Op 9 december werd een afschermplicht voor pluimvee van professionele houders en hobbyhouders ingevoerd.

Het FAVV raadt particuliere houders bovendien sterk aan om hun ren te overspannen om het contact met wilde vogels te vermijden. De dieren voederen en drenken moet verplicht binnen gebeuren.

Wanneer houders een verhoogde sterfte bij hun dieren opmerken, of bij elk ander symptoom van ziekte, moeten ze onmiddellijk hun dierenarts contacteren.

Aviaire influenza (AI) of vogelgriep, is een zeer besmettelijke virusziekte waar waarschijnlijk alle vogelsoorten gevoelig voor zijn. Er is geen wetenschappelijke indicatie dat dit H5-virus ook schadelijk is voor de mens.

Belga

Lees ook in Pluimvee

Meer artikelen bekijken