Startpagina Klimaat

Jos Depotter wint eerste Koperen Kievit van Boerennatuur Vlaanderen

Landbouwer Jos Depotter uit Koksijde-Wulpen won op 7 december de Koperen Kievit op het symposium van de vereniging Boerennatuur Vlaanderen.

Leestijd : 2 min

Boerennatuur Vlaanderen lanceerde deze zomer zijn eerste Koperen Kievit-award. Een award voor land- en tuinbouwers in Vlaanderen die zich de afgelopen jaren hebben ingezet voor de boerennatuur op en rond hun landbouwbedrijf. 23 landbouwers stelden zich kandidaat en hieruit werden via een poll of Facebook 5 landbouwers genomineerd.

Werken aan een goede bodemstructuur

De eerste Koperen Kievit ging naar Jos Depotter uit Koksijde. Samen met zijn vrouw Els Beuselinck werkt Jos als akkerbouwer al meer dan 10 jaar aan een goede bodemstructuur. Zo passen ze minimale grondbewerking toe, passen ze een directe inzaai van groenbedekkers toe bij het dorsen van de granen en zijn ze sinds 2023 ook gestart met mechanische onkruidbestrijding.

Ze hebben verschillende perceelsranden en faunavoedselgewassen en voorzien nestgelegenheid voor de torenvalk, kerkuil en steenuil. “Eerst en vooral bekijken we het economische, maar het ecologische is mooi meegenomen. Ook in de toekomst gaan de boeren die willen blijven bestaan in de ecologische richting moeten kijken.”, aldus Jos.

Behalve de award ontving Jos Depotter een bijenhotel, anderhalve kilo bloemenmengsel en een cheque van 2.000 euro, uitgereikt met de steun van Werkers. Die cheque zal hij delen met de andere genomineerden.

Andere genomineerden

De andere genomineerden waren akkerbouwer Pascal Vanhoof uit Gierle, Heidi Colman met haar melk-, vlees- en pluimveebedrijf ‘t Hof van Rapenburg in Lievegem, Tom Nijs en Ann Geys uit Rillaar (schapenmelkbedrijf) en Stephanie Van Hove van vleesveebedrijf Trezemieke uit Retie. Een korte beschrijving van deze genomineerden vind je hier.

Boerennatuur Vlaanderen

Lees ook in Klimaat

Meer artikelen bekijken